Zdravlje

NEMA IH MNOGO, ALI SU KRIVCI ZA 80% SLUČAJEVA KORONE: Važno novo otkriće o virusu!

Autor Nataša Petrović

Informacije i podaci koji će vas iznenaditi!

Supreprenosioci krivci su za više od 60 odsto svih infekcija korona virusom, pokazala je nova studija koja je šokirala naučnike.

Uprkos tome što superprenosioci čine samo osam odsto zaraženih korona virusom, naučnici su utvrdili da su upravo oni odgovorni za najveći broj slučajeva.

Za potrebe ove studije naučnici su pratili 575.000 ljudi, kako bi saznali više o transmisiji ove zaraze. Ispostavilo se i da su deca prenosioci u 18 odsto slučajeva, što je slična stopa prenošenja kao i kod odraslih. Samim tim, to znači da stručnjaci nisu bili u pravu kada su govorili da deca manje prenose infekciju.

Ovo istraživanje pokrenuto je nakon sve više dokaza da su superprenosioci glavni krivci za razbuktavanje epidemije. Recimo, istraživanje sprovedeno u Hong Kongu u jnu je pokazalo da je samo 20 odsto ljudi odgovorno za 80 odsto slučajeva infekcije!

Supreprenosiocima se smatraju osobe koje "raspršuju" veliki broj čestica virusa u vazduh – kašljanjem, pričanjem i disanjem – i prenose ga na veliki broj ljudi.

Superprenosioci ne moraju da imaju nikakve simptome virusa, i utoliko je važnije da svi poštujemo mere, kako bismo sprečili širenje zaraze, bilo sa simptomatskih ili asimptomatskih pacijenata.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.