NAJNOVIJE INFORMACIJE

KORONA SE ZAOŠTRAVA: Nagli skok broja zaraženih, jedna osoba preminula!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo 120 osoba od 7.076  testiranih, a korona virus odneo je još jednu žrtvu

Na respiratorima se trenutno nalazi 19 pacijenata. 

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana ukupno 34.072 slučaja korona virusa, a broj preminulih je 757. 

Do 6. oktobra u 15 časova testirane su 1.166.882 osobe. 

Najvažnije vesti o korona virusu u Srbiji i svetu

* Lek hlorokin povučen iz upotrebe

Hlorokin, lek protiv malarije koji se jedno vreme širom sveta masovno koristio u borbi protiv koronavirusa, od 16. avgusta se više ne nalazi u zvaničnom protokolu lečenja pacijenata sa kovidom-19 u Srbiji.

Iako su u početku američki, kineski, francuski i drugi ugledni stručnjaci u svetu preporučivali hlorokin i hvalili njegova dostignuća u lečenju od kovida-19, pojedina naknadna istraživanja su pokazala da ovaj lek i nije tako efikasan.

Osim toga, objavljene su i studije koje pokazuju da među pacijentima koji su lečeni tim lekom postoji veći rizik od smrti i srčanih problema. 

* Nove mere u novembru

Epidemiolozi upozoravaju na povećanje broja zaraženih u novembru, a dok se Srbija priprema za novi udar virusa, dr Predrag Kon najavljuje potencijalno oštrije kazne, a možda i nove mere.

"Ja lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora, jer ulazimo u period kad je intenzivno širenje virusa najveće moguće", objasnio je dr Kon.

Zatvaranje gradova, vanredno stanje i policijski čas, realno, ne treba očekivati osim ako situacija potpuno ne izmakne kontroli. Ipak, prilično je realno očekivati uvođenje nekih novih mera, poput obaveze nošenja maske i na otvorenom, a ukoliko dođe do eksplozije korone u školama, opet će se preći na onlajn nastavu. 

Iako je rad restorana, kafića, klubova, produžen, ukoliko dođe do značajnijeg širenja zaraze, realno je očekivati ponovno skraćenje radnog vremena. Takođe, u zavisnosti od epidemiološke situacije u ostalim zemljama, moguće je uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za one koji ulaze u našu zemlju. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.