Čuvajte se!

BEOGRAD JE ŽARIŠTE, A SITUACIJA JE PRETEĆA I U OVA 3 GRADA: Odakle dolazi najveći broj zaraženih

Autor Nataša Petrović

Beograd je ubedljivo najveće žarište sa skoro polovinom novozaraženih iz prestonice, ali brojke rastu u još tri grada.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od 120 novozaraženih, prema poslednjem korona preseku, čak 47 odsto, ili njih 57, iz Beograda je, što potvrđuje da je prestonica glavno žarište korona virusa u Srbiji.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.076 osoba, njih 120 bilo je pozitivno, dok je nažalost jedna osoba preminula. Prema poslednjim podacima, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 19 pacijenata.

Što se ostalih gradova tiče, po sedam novozaraženih imaju Vranje, Niš i Kragujevac, zatim sledi Novi Sad sa četvoro novozaraženih. Prijepolje, Kruševac i Sremska Mitrovica imaju po troje, Merošina i Trstenik po dvoje, a ostali po jednog ili nijednog zaraženog.

Da je Beogad žarište već nekoliko dana upozoravaju naši epidemiolozi, ali se sada vidi i da je situacija nepovoljna i u Vranju, Nišu i Kragujevcu.

Skok od od prošle nedelje

Broj zaraženih u prestonici raste još od prošle nedelje, a prethodni vikend je označen kao prekretnica, zbog čega je kontrola sprovođenja mera pojačana. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno i brojke su nastavile da rastu.

Zato su pre tri dana iz Krizog štaba izdali upozorenje i apel:

"Ovakvi brojevi upozoravaju da je veoma važno da građani Beograda maksimalno poštuju zaštitne mere, posebno kada je reč o nošenju maski u gradskom prevozu, u prodavnicama, tržnim centrima, u svakom zatvorenom prostoru".

Ovo su, dodaju, mere koje su dovele do povoljne epidemiološke situacije koja međutim može lako biti narušena, ukoliko popustimo u poštovanju mera.

"Upravo zato Krizni štab apeluje na sve građane Beograda da budu odgovorni, da se pridržavaju zaštitnih mera i da vode računa o sebi i drugima, jer svako opuštanje može dovesti do značajnog pogoršavanja epidemiološke situacije", naglasili su.

Krizni štab zaseda sutra

Što se tiče razloga porasta broja zaraženih i toga da je gotovo polovana svih novooktrivenih u prestonici, oni leže u tome što je gradski prevoz označen kao mesto visokog rizika za širenje virusa, a Beograđani u autobusima maske retko nose. Uz to, u prestonicu je došao veliki broj studenata iz raznih delova Srbije, ali i veliki broj Beograđana se vratilo sa letovanja iz okolnih rizičnih zemlja.

Krizni štab će zasedati i sutra, a prema najavama, osim sagledavanja trenutne epidemiološke situacije, moguće je da će se raspravljati i o zaoštravanju mera i kazni. Kao jedna od mogućih novih mera jeste i obavezno nošenje maski na otvorenom.

(MONDO/Blic)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.