Važno!

8 MANJE POZNATIH SIMPTOMA INFARKTA, A JEDNOG SE MUŠKARCI STIDE! Ako primetite ove signale, život vam je u opasnosti

Autor Maja Gašić

Pored uobičajenih simptoma, postoje i neki manje uočljivi a koji su siguran znak da je neophodno da se obratite lekaru.

Izvor: YouTube/Michigan Medicine

Isprekidan dah, lupanje i nepravilan rad srca, neki su od najčešće poznatih simptoma kardiovaskularnih oboljenja, pa čak i srčanog udara. Ali postoje neki manje poznati simptomi koji ukazuju da imate ozbiljno i opasno oboljenje srčanog mišića.

1. Bol u vilici, zubobolja i glavobolja

Kardiolozi kažu da mogu mnogo toga da saznaju o ukupnom stanju osobe, na osnovu toga koliko su joj zubi i desni zdrave. Zato ne iznenađuje što bol u vilici i zubima, praćeni glavoboljom, mogu da budu simptomi srčanog udara. Ovaj znak upozorenja je češći kod žena i neretko se identifikuje kao simptom bolesti srca.

2. Otečeni zglobovi

Zadržavanje tečnosti i oticanje zglobova mogu biti znaci srčane insuficijencije ili drugih problema. Ako su vam zglobovi neobično natečeni, a ne postoji očit razlog (uganuće, npr.), obavezno se obratite lekaru.

3. Mučnina i povraćanje

Prema Američkom udruženju za zdravlje srce, vrtoglavica, mučnina ili povraćanje mogu biti znaci upozorenja da imate srčani udar, a ovi signali su učestaliji kod žena. Osećaj je sličan onom koji imate kada ste preterali u naporu, recimo vežbanju na vrućini, samo što u ovog puta nista bili posebno aktivni. Ako osećate takvu mučninu, potražite medicinsku pomoć.

4. Bolovi u stomaku

Simptomi infarkta se razlikuju kod muškaraca i žena, a kod nežnijeg pola se češće javljaju naizgled bezazleni simptomi poput refluksa kiseline, gripa ili pojave čireva. Neke žene su opisale da su za vreme srčanog udara osećale kao da im "slon sedi na stomaku". Ako u vašoj porodici postoji istorija srčanih bolesti, i ako imate jake bolove u stomaku, vrlo je moguće da se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem nego što mislite. Odmah potražite pomoć, čak i kada su znakovi suptilni.

5. Pojačano znojenje

Znojenje tokom fizičke aktivnosti ili po vrućem vremenu je zdrava, normalna telesna reakcija. Ali ako se znojite i takođe osećate nelagodnost u grudima, a niste se kretali, ovo bi mogao da bude početak srčanog udara.

6. Povećanje obima vrata

Veličina struka je obično povezana sa rizikom od srčanih bolesti, ali nije zgoreg i da izmerite vrat. Obim vrata od 40 cm ili veći kod muškaraca i 33 cm ili veći kod žena, može ukazivati na veću verovatnoću povišenog krvnog pritiska, visokih triglicerida i niskog HDL (dobrog) holesterola.

7. Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija može biti znak bolesti srca ili drugih problema sa cirkulacijom. Ovo oboljenje je vrlo često jer se kod muškaraca s godinama razvijaju ateroskleroza, začepljenja ili suženja krvnih sudova što dovodi do srčanog udara. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ako verujete da ste u opasnosti.

8. Nesvestica

Nesvestica može biti znak sniženog krvnog pritiska, što smanjuje količinu krvi koja ide u mozak. Iako nesvestica nije čest simptom, to može biti znak nepravilnog rada srca ili atrijalne fibrilacije (AFib).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.