Zdravlje

DR DARIJA OTKRILA SVE O NOVOJ MERI: Šta je preporuka, a šta je obavezno?

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije Kriznog štaba.

Izvor: RTS

Prema poslednjim informacijama, do 15h 7. oktobra, u Srbiji je potvrđeno još 121novi slučaj zaraze korona virusom. Nažalost, još jedna osoba je preminula. Konferencija Kriznog štaba počela je najnovijim informacijama o korona virusu

"U poslednja 24 sata od ukupnog broja zaraženih, čak 54 odsto, odnosno 66 osoba je iz Beograda. Sledi Kraljevo, Niš , Loznica i Novi Sad sa po 4 novozaraženih... Postoje i područja gde nije detektovano prisustvo virusa", kaže dr Kisić.

Ona je dodatno pojasnila novu meru, koja stupa na snagu od sutra, kao i šta je i dalje obavezno.

“Nošenje maske na pravilan način, da pokriva nos i usta, spasava živote. Ova mera i te kako je efikasna i od ogromnog značaja i neće imati zamenu i kada bude u upotrebi vakcina. Osnovna mera je obavezno nošenje u zatvorenom prostoru, preporučuje se i na otvorenom, a obavezno je tamo gde ne postoji mogućnost distance. Zabranjeno je okupljanje više od 30 osoba, osim kad je reč o kulturno-umetničkim događajima, gde je dozvoljeno najviše 500 uz primenu svih mera. U javnom prevozu je obavezno nošenje  maski, a od sutra će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti ograničeno na 23 časova", pojasnila je dr Darija.

Članovi Kriznog štaba su najavili i pojačane kontrole, jer postoje kršenja, objekti koji ne poštuju radno vreme.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.