Strategija Kriznog štaba

DR DARIJA: Od danas na snagu stupa nova mera Kriznog štaba, a da li nas čeka još rigoroznija?

Autor Maja Gašić

Članica Kriznog štaba ističe da su ove mere koje sada postoje efikasne, pod uslovom da ih se pridržavamo.

Izvor: RTS/PrintScreen

Članica Kriznog štaba Srbije dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je u jutranjem dnevniku na RTS, gde je još jednom komentarisala novu meru koja stupa na snagu danas.

Reč je o skraćenju radnog  vremena ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na 23 sata. Razlog za uvođenje ove mere po rečima dr Darije jeste što je ustanovljeno da su za trenutni porast broja novozaraženihu Srbiji, a posebno u Beogradu, razlog masovna slavlja, žurke i okupljanje u klubovima. 

"Epidemiološko istraživanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je to pre svega odlazak na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice. Čujemo komentare da 'virus ne može da se prenosi posle 23', to nije istina, može, naravno. Ali ova mesta su najrizičnija jer se ne poštuju propisane mere", istakla je dr Darija.

O tome kakva je situacija u zemlji i da li imamo nova žarišta, kaže:

"Srećom, nemamo žarišta. U Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu, Trsteniku postoje sporadični slučajevi povećanog broja zaraženih, ali to su apsolutno mali brojevi", kaže dr Kisić. 

U slučaju da bude pogoršanja situacije, da li nas očekuju rigoroznije mere?

"Sve mere koju su sada uvedene su i te kako dovoljne i efikasne, ali ako ih se pridržavamo. Ako se ne budemo pridržavali, sledeća neka mera bi bila povećanje rigoroznosti u sankcijama", kaže dr Darija. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.