Pazite se!

ONI NAJVIŠE ŠIRE KORONU, A SVI IH IMAMO U OKRUŽENJU: U njihovom društvu budite posebno oprezni!

Autor Nataša Petrović

Budite obazrivi u prisustvu pušača jer su upravo oni identifikovani kao najveće kliconoše korona virusa!

ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Brine vas da li je opasno ako sedite sa nekim od pušača, ukoliko je ta osoba možda zaražena, da li može da vam prenese koronu ukoliko udahnete dim?

Iako se zna da je najveći rizik od širenja korona virusom putem respiratornih kapljica koje se izbacuju prilikom kijanja, kašljanja ili govora, Svetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da ovaj virus može da se prenese i vazduhom, putem aerosoli. To znači da, tehnički, možete da se zarazite udisanjem duvanskog dima ukoliko ste u blizini pušača koji je zaražen korona virusom, ali stručnjaci kažu da postoji malo dokaza koji ukazuju na to da dim može da prenese virus.

Možda će vas zanimati

Ipak, lekari upozoravaju da činjenica da možete da osetite dim nečije cigarete treba da bude upozoravajuć znak da udišete vazduh koji je bio u nečijim plućima.

"Ako osetite nečiji dim cigarete, to znači da udišete vazduh koji je bio u plućima te osobe. A to, dalje, znači da biste mogli da udahnete i respiratorne čestice pune virusa koje se sastoje od respiratorne sluznice", istakao je profesor hemijskog inženjerstva sa Univerziteta Kalifornija dr Vilijam Ristenpart.

Iako još uvek nema dokaza da se neko zarazio na ovaj način, treba imati na umu da su pušači još ranije identifikovani kao "opasni" jer su veće kliconše, s obzirom na to da dim izbacuju snažnim izdasima, a skidaju i maske kako bi pušili cigarete.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.