Zdravlje

DOKTORKA NADA O KORONI: Dve godine smo znali da nam se sprema pandemija, ovo je najveća greška sa antibioticima!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

VIrusolog Nada Kuljić Kapulica na RTS-u pričala o virusu!

Izvor: YouTube/Jutarnji Program TV HAPPY

Virusolog Nada Kuljić Kapulica kada se pojavio korona virus verovala je da pandemija neće dugo trajati ali i dalje tvrdi da nema mesta za pesimizam i da će ovaj virus verovatno postati sezonski kao i mnogi drugi - nekada će se javljati intenzivnije a nekada slabije.

Nada Kuljić Kapulica kaže da je još rano reći da li će koronavirus biti poput sezonskog gripa.

"Ovaj virus se već na početku pokazao kao opasan sa povećanom stopom smrtnosti ali će možda kasnije izgubiti na snazi. Čovečanstvo je do sada sve pandemije pobedilo pa će i ovu", poručuje Nada Kuljić Kapulica.

Svetska zdrastvena organizacija je još pre dve godine izdala proglas da može da se pojavi virus koji može da izazove globalnu pandemiju, objašnjava iskusni virusolog.

"Tehnologija napreduje, znanje o virusima takođe a u budućnosti nas čekaju i novi virusi i nove pandemije ali ćemo ih pobediti", kaže virusolog u penziji.

Nada Kuljić Kapulica ponavlja da nam ne treba brza već bezbedna vakcina.

"Za to je potrebno vreme, za ebolu istraživanja traju 10 godina i dalje se radi na toj vakcini," rekla je ona.

Smatra da bezbedne vakcine neće biti već početkom sledeće godine.

"Nosači koji se koriste na ispitivanju vakcine protiv koronavirusa korišćeni su i kod ispitivanja za ebolu ili sars i možda su odeđene vakcine u naprednijim vazama ispitivanja ali vakcina traži vreme", ističe Nada Kuljić Kapulica.

Naš iskusni virusolog kaže da su virusi toliko mali da mogu da prodru i kroz hiruršku masku ali da tu nije reč o pojedinačnim česticama več o njihovoj koncentraciji i da su maske svakako korisne i da štite kada je koncentracija virusa povećana, kao što je sada slučaj i da ih treba nositi.

Kada je reč o korišćenju antibiotika, njih svakako ne treba uzimati kod virusnih infekcija.

"Mi najčešće idemo kod lekara kod virusnih infekcija kao što su prehlade, a ako se antibiotik koristi u tim prilikama on postaje neefikasan i kod bakterioloških infekcija", istakla je Nada Kuljić Kapulica.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/RTS)