Zdravlje

KRIZNI ŠTAB: Preko 150.000 građana uradilo elektronski test, sumnjaju na koronu

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Od juče je na snagu stupila mera skraćenja radnog vremena u ugostiteljskim, zanatskim i trgovinskim objektima do 23 časa. Povratnici sa letovanja, prema rečima naših stručnjaka predstavljaju značajan epidemiološki rizik, zbog čega je svima koji dolaze u našu zemlju (posebno iz zemalja u kojima je visoka transmisija korone), a i onima koji sumnjaju da su se našli u "rizičnom" okruženju, omogućen test samoprocene .

"Omogućena je komunikacija s građanima putem elektronskih portala, rešenja sanitarne inspekcije i druga obaveštenja o merama koje treba da preuzimaju biće omogućena preko portala e-zdravlje i eUprava. Osnovni cilj je se različiti informacioni sistemi različitih organa povežu da bi nadzor bio što efikasniji. Informacija da je građanin prešao granicu ili zaražen korona virusom prosleđivaće se različitim državnim organima. Izvršena je integracija 5 različitih sistema. Ukoliko se utvrdi da je lice pozitivno ili bilo u kontaktu sa pozitivnom osobom ili dolazi iz zemalja koje su rizične, informacija će se proslediti sistemu koji zovemo e-inspektor.

Rešenje o meri izolacije kreiraće se u elektronskom  obliku i biće prosleđeneo građanima.Na e-zdravlje dostupan i test samoprocene na kovid, za one koji su se vratili u zemlju i za one koji su u zemlji, a žele da provere. Preko 150.000 građana je uradilo test na ovaj način. Na portalu e-zdravlje mogu da vide rezultat testa i od sledeće nedelje rešenje o merama koje treba preduzeti". rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.




Tagovi