Opasnije?

DR DARIJA DALA ODGOVOR NA GORUĆE PITANJE: Ko je ponovo zaražen koronom, da li je u većoj opasnosti?

Autor Maja Gašić

Danas je zabeleženo pogoršanje u broju novozaraženih, povodom čega je Krizni štab Republike Srbije održao konferenciju za pres.

Izvor: printscreen

Krizni štab Republike Srbije obratio se javnosti nakon dnevnog preseka. Dr Darija Kisić Tepavčević odgovarala je na pitanja koje najviše interesuju javnost, između ostalog i na ono da li je korona nastala "u prirodi" ili laboratoriji, a komentarisala je i izjavu francuskog naučnika Luka Montanje koji kaže da su u koroni izolovane seksvence HIV-a.

"O virusološkim karakteristikama korone bolje će odgovoriti kolege imunolozi i epidemiolozi. Većina naučnog i stručnog sveta  ubeđena je da je korona prirodnog porekla, ali nije isključeno i ovo drugo. Sva istraživanja dosadašnja su ukazivala da je prirodnog. Kakvo god da je poreklo, naša borba je ista, treba da se usmerimo na borbu protiv korone i sačuvamo živote", rekla je dr Darija.

O tome koliko je bilo slučajeva reinfekcije korona virusom u Srbiji i kakve su kliničke slike tih pacijenata, dr Kisić kaže:

"Tačan broj ne bih znala da kažem, osim da se to dešava. Druga infekcija je po pravilu blaža, a još uvek se radi o sporadičnim slučajevima koji se beleže svuda u svetu. Detaljnija istraživanja će pokazati da li se zaista radilo o reinfekciji ili nečemu drugom, vreme koje sledi će nam dati odgovore i na dužinu imuniteta nakon preležane bolesti koje će biti sigurno osnova u nekom daljem koracima kada je u pitanju borba sa virusom. Još uvek ima mnogo nepoznanica, a ova pitanja i dobijanje definitivnih odgovora na njih će biti ključni u nekom narednom periodu", kaže dr Darija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.