Zdravlje

JOŠ JEDNA OD TEORIJA ZAVERE O NASTANKU KORONE: Doktorka koja je pobegla iz Kine uzbunjuje javnost

Autor Nataša Petrović

Zbog širenja neistina kineskoj profesorki su ukinuti nalozi na društvenim mrežama.

Izvor: Youtube/Fox News

Kineska naučnika Li Meng Jan jedna je od teoretičara zavere koji tvrde da je korona virus veštački stvoren, tj. da je biološko oružje koje je napravila Kina. Navodno zbog toga je bila prinuđena da pobegne iz te zemlje i utočište potraži u SAD.

Jan je svoje "teorije" o koroni iznela je u studijama koje je objavila u Americi.

Naučnica navodno tvrdi da je korona "značajno virulentan virus koji može prouzrokovati velike žrtve, relativno je otporan na promene u životnoj sredini, može da izdrži transport i sposoban je za ciljano ispuštanje".

Zbog teorija o nastanku korona virusa, Li Meng Jan su suspendovani nalozi na društvenim mrežama u SAD.
Zajedno sa nekolicinom kolega iz Kine, profesorka navodno tvrdi da je virus SARS-CoV-2 nastao radom u nekoliko svetskih laboratorija, od kojih su one u Kini pod kontrolom tamošnje vojske.

Dalje, Jan navodno tvrdi da je lično obavestila svog šefa, prvog čoveka najprestižnije biolaboratorije na svetu na istraživanje kolega i nje da je virus plod kineskih laboratorija.

Njene teorije pobijene su od strane Svetske zdravstvene organizacije koja ima čvrst stav da je virus potekao sa pijace u centralnom kineskom gradu Vuhan, kao i da je sa slepog miša, verovatno posredstvom neke druge životinje (pangolinija) prešao na čoveka.

"Pijaca je imala ulogu u događaju, to je jasno, ali kakvu ulogu ne znamo, da li je bila izvor ili pojačavajući efekat ili samo slučajnost da su neki slučajevi otkriveni u i oko te pijace", izjavio je dr Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednosti hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude.

Nijedan javni dokaz nije povezao epidemiju sa laboratorijom u Vuhanu i naučnici su rekli da je korona virus razvijen u prirodi.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.