NAJNOVIJE INFORMACIJE

BAŠ KAO ŠTO JE DR KON REKAO: Posle vikenda pad zaraženih, dve osobe preminule

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema poslednjim informacijama, 12. oktobra do 15 časova registrovano je još 67 zaraženih od 5.263 testiranih, a preminule su još dve osobe

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva sada je 34.854, dok je trenutno hospitalizovano 326 osoba. Procenat smrtnosti iznosi 2,19%, a ukupan broj preminulih je 765. 

Od početka epidemije do 12. oktobra u 15 časova testirano je 1.199.799 uzoraka. 

TEME DANA U VEZI SA KORONA VIRUSOM

* Moguće ponovno uvođenje vanrednog stanja?

Epidemiolog dr Predrag Kon upozorio je danas da se u naredne dve nedelje može očekivati povećanje broja zaraženih u celoj Srbiji, ali da se danas mogu očekivati nešto manji brojevi zbog toga što vikendom javlja manji broj ljudi u kovid ambulante. 

On je istakao da je nošenje maski obavezno u zatvorenom prostoru, dok je na otvorenom preporučljivo, ali mu se "čini kao da ta preporuka nije stigla do građana".

Dr Branislav Tiodorović je ranije izjavio da ukoliko u naredne dve nedelje broj obolelih naglo skoči na više od 500 zaraženih dnevno, može doći do zatvaranja škola i fakulteta, a o ponovnom uvođenju vanrednog stanja dr Kon je rekao da je to neprekidno pitanje, ali da on ne zna odgovor. 

"Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim".

* Lekari su otkrili simptome koji znače da ste definitivno preležali koronu

Kao simptome koji pokazuju da ste preležali korona virus, stručnjaci navode: "prehladu", odnosno, mislili ste da je prehlada a zapravo je bila korona; izgubili ste čulo mirisa i ukusa; opadala vam je kosa; ostajete bez daha; kašalj ne prestaje; stalno ste umorni; imate čudne simptome koji nikako da nestanu. 

* Korona se na predmetima zadržava duže nego što smo mislili

Virus odgovoran za kovid-19 može opstati na površinama poput novčanica, ekrana telefona i nerđajućeg čelika do 28 dana, kažu istraživači nakon sprovedene studije.

Najnovije istraživanje australijske agencije otkrilo je da je virus "izuzetno izdržljiv", i da na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobilnih telefona i papirnih novčanica, pri sobnoj temperaturi, može da opstane i do četri nedelje.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.