Korona drugi put

PRVA ŽRTVA U SVETU PONOVNOG ZARAŽAVANJA KORONOM: Žena umrla nakon što je dva puta za dva meseca inficirana

Autor Maja Gašić

Lekari su i dalje zbunjeni, da li je reč o reinfekciji ili...

Srpski Krizni štab je u nekoliko navarat potvrđivao da postoji mogućnost reinfekcije korona virusom, mada su slučajevi u svetu vrlo retki. Dodali su i da je kod druge infekcije obično lakša klinička slika, ali da , naravno, pravila ne postoje.

Za jednu staricu iz Holandije reinfekcija virusom SARS-CoV-2 bila je kobna. Navodno, ona je prva osoba na svetu koja je umrla nakon što je drugi put zaražena korona virusom.

 Ono što donekle objašnjava ovaj fatalni ishod jeste i to što je Holanđanka bolovala od kancera. Utvrđeno je i da je ona zaražena "genetski različitim" sojevima korona virusa, a obe infekcije su nastupile u razmaku od dva meseca. 

Ipak, ono što ceo slućaj stavlja pod znak pitanje jeste što žrtva nijednom nije imala negativan test na koronu, što može da znači da ili je test bio neispravan ili je zapravo bila zarazna puna dva meseca što bi bio presedan.

Nakon što je prvi put testirana pozitivno na Kovid-19, otišla je u bolnicu sa temperaturom i teškim kašljem, njeni simptomi su nestali i otišla je kući posle pet dana.

Posle 59 dana vratila se u bolnicu sa istim simptomima, samo dva dana nakon što je započela sa novom hemoterapijom. Ponovo je testirana pozitivno na korona virus i umrla tri nedelje kasnije.

Doktori su napisali kako su uzroci korona virusa iz dva testa "genetički različiti".

"Najverovatnije je da je druga epizoda bila reinfekcija", napisali su u izveštaju.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.