Zdravlje

Intimna higijena: Evo šta morate da imate na umu

Autor Men'S Health

Kao što vodimo računa o oralnoj higijeni i higijeni celog tela, tako je veoma bitno da pravilno negujemo intimnu regiju.

Kao što vodimo računa o oralnoj higijeni i higijeni celog tela, tako je veoma bitno da pravilno negujemo intimnu regiju.

“Iznenađujuće je koliko muškaraca ne vodi računa o svojoj intimnoj higijeni. Ne samo da tako možete da narušite svoje zdravlje, već i svog partnera dovodite u opasnost”, kaže dr Patrik Frenč, stručnjak za seksualno zdravlje.

Intimna higijena podrazumeva pravilno čišćenje penisa, skrotuma i anusa. Ova regija treba da se čisti jednom dnevno. Ne pokušavajte da očistite predeo unutar uretre, jer to može da izazove ozbiljna oštećenja.

KAKO PRATI POLNI ORGAN

Kad god se tuširate ili kupate operite penis toplom vodom. Ako imate kožicu, nežno je povucite nazad i operite površinu ispod nje.

Posebna pažnja treba da se poseti neobrezani penisima, kako biste bili sigurni da je vrh vašeg polnog organa čist. Ovo možete da postignete tako što ćete pustiti toplu vodu u svojstvu librikanta, a kožicu ćete nežno povući.

Ako ne čistite na adekvatan način ovu regiju, možete da dovedete do smegme (sirasta, beličasta masa koja nastaje taloženjem mrtvih ćelija, kožnih ulja i vlage), izazivajući loše mirise i povećan rizik od infekcija, crvenilo i otok na vrhu vašeg penisa, koji se zove balanitis.

Bitno je da vratite kožicu u prvobitni položaj kada završite sa čišćenjem i sušenjem ovog predela.

Obrezani muškarci takođe moraju da budu pažljivi prilikom čišćenja penisa.

NAJBOLJE JE DA KORISTITE SAMO VODU

Nemojte da koristite sapune i gelove za tuširanje, a ako baš ne možete da izdržite bez sapuna, onda odaberite neki blagi sapun koji neće izazvati iritaciju kože.

Budite oprezni prilikom upotrebe talka i dezodoransa, jer takođe mogu da dovedu do iritacije.

Ova regija treba da se pere jednom dnevno, kao i nakon seksualnog odnosa, čak i ako koristite kondom, kako biste sprečili razmnožavanje bakterija i neprijatne mirise.

Ako imate infekciju, treba da kažete partnerki kako biste preduzeli posebne mere, kao što je korišćenje kondoma.

Ako koristite seksualna pomagala tokom odnosa onda treba i njih da očistite nakon seksa, a mnogi proizvođači seksi igračaka obezbeđuju maramice ili opremu za čišćenje nakon upotrebe.

Pranje ruku bi trebalo da bude svakodnevni deo genitalne higijene, pa ih tako perite nakon odlaska u toalet.

PERITE I TESTISE

Veoma je bitno da svakodnevno perete celokupnu regiju i testise, jer znoj i dlačice mogu da proizvodu jak i neprijatan miris. Nošenje širokih pamučnih bokserice može da vam pomogne da sprečite znojenje i neželjene mirise.

Ne zaboravite da jednom mesečno pregledate testiste i uverite se da nemate neobične grudvice ili oticanje.