Zdravlje

Urastanje dlaka: Uzroci, lečenje i preventiva

Autor Men'S Health

Urasle dlake su one koje se uvijaju i rastu u koži umesto da niču iz nje.

Izvor: YouTube/DentalLovers/Screenshot

Urasle dlake su one koje se uvijaju i rastu u koži umesto da niču iz nje.

Ponekad, mrtva koža može da zapuši folikul, što primorava dlake unutar njega da raste ispod kože, a ne nagore i spolja. Takođe se dešava da preterano (preblizu kože) skraćivanje prirodno kovrdžave kose rezultura oštrim krajevima koji probija kožu, izazivajući urastanje dlaka.

KAKO IZGLEDAJU

Urasle dlake iritiraju kožu stvarajući crvenilo, a ponekad mogu da formiraju i bolnu ranu. One mogu da stvaraju svrab i nelagodnost, pogotovo ako imate dosta uraslih dlaka. Često su praćene gnojem unutar rane.

Kod muškaraca, problem uraslih dlaka se često javlja nakon brijanja u predelu obraza, brade i vrata, dok se kod žena najčešće javljaju na nogama, predelu genitalne regije i ispod pazuha odnosno u predelima koji najčešće trpe depilaciju i brijanje.

UZROCI

Svako može da se suoči sa problemom uraslih dlaka, ali se mnogo češće dešava ljudima koji imaju kovrdžave i grube dlake. Takođe, ljudi koji imaju visoke nivo polnih hormona mogu da imaju pojačan rast kose, pa samim tim i veću šansu da zadobiju urasle dlake, naročito nakon brijanja.

TRETMANI

U većini slučajeva, urasle dlake će se povući same od sebe. Međutim, ukoliko dođe do infekcije, deo kože na kome se nalazi urasla dlaka često potamni ili se napravi ožiljak, pa bi trebalo da se obratite lekaru.

Najverovatnije će vaš doktor napraviti mali rez sterilnom iglom i skalpelom kako bi iščupao uraslu dlaku.

Osim intervencije moguće je da će vam prepisati lek steroida, koji ćete utrljati na kožu kako biste smanjili oticanje i iritaciju, retinoide kako biste uklonili mrtve ćelije kože i smanjili promene pigmenta na koži ili ćete pak dobiti antibiotike, koji ćete uneti oralno ili utrljati u koži kako biste tretirali infekciju urasle edlake.

PREVENCIJA

  • Svakog dana kružnim pokretima trljajte lice peškirom ili pilingom za lice, kako biste uklonili sve neželjene dlačice.
  • Brijte se oštrim brijačem sa jednom sečivom.
  • Pokvasite kožu toplom vodom pre brijanja.
  • Brijte se u smeru rasta dlake.
  • Isperite sečivo vodom nakon svakog poteza.
  • Ako koristite električnu mašinicu, držite je malo iznad površine kože.
  • Nakon što ste završili sa brijanjem, umijte se hladnom vodom kako biste sprečitili iritaciju.

Kako biste sprečili urastanje dlaka, možete da koristite i druge metode za uklanjanje dlačica poput krema za depilaciju ili lasera.