Zdravlje

Ljubičasti nokti – razlog za brigu ili ne?

Autor Men'S Health

Zdravi nokti bi trebalo da budu roze boje, a različite bolesti izazivaju promene na samim noktima

Kako bi dijagnostifikovali neki zdravstveni problem, lekari često proveravaju stanje noktiju svojih pacijenata.

Zdravi nokti bi trebalo da budu roze boje, a različite bolesti izazivaju promene na samim noktima. Najdrastičnija promena se oslikava u vidu ljubičaste boje noktiju koja može ukazivati na neželjene zdravstvene promene.

UZROCI LJUBIČASTE BOJE NA NOKTIMA:

  • Loša cirkulacija, najčešće nedovoljan protok krvi do organa, zbog činjenice da je krv puna kiseonika, a nedostatak istog se izražava u vidu tamnije krvi.
  • Kod pušača često dolazi do pojave ljubičastih noktiju, jer dolazi do pojave odsustva kiseonika u telu, pogotovo u prstima.
  • Ukoliko vam je samo jedan nokat u drugoj boji, verovatno je reč o nekoj povredi ili u problemu ispod nokta. Povreda može sprečiti protok krvi, a tako dolazi do nastanka podliva koji se zove subungvalni hematom. Iako zvuči ozbiljno ovo nije preveliki problem, osim ako ne osećate preveliki bol.
  • Jedan od uzročnika je anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi. U tom slučaju do pojave ljubičaste boje noktiju dolazi zbog nedostatka kiseonika u krvi. Uzimanjem gvožđa i vitamina C poništićete negativne rezultate.

SAVETI ZA NEGU

  • Ako osetite peckanje ili promene u boji noktiju probajte da se ugrejete i poboljšate cirkulaciju.
  • Jedna od najboljih vežbi za poboljšanje cirkulacije je svakodnevno stiskanje lopte od sunđera.

D.R.