Zdravlje

Sve o vazektomiji

Dr Robert Mordkin, načelnik urologije u Bolničkom centru Virdžinije izdvojio je pitanja koja su mu muškarci najčešće postavljali i odgovore na njih.

Uprkos tome, mnogi muškarci i dalje nisu spremni da se podrvgnu sterilizaciji kao trajnom načinu kontracepcije. Oni imaju mnogo pitanja, ali nedovoljno odgovora.
Dr Robert Mordkin, načelnik urologije u Bolničkom centru Virdžinije izdvojio je pitanja koja su mu muškarci najčešće postavljali i odgovore na njih.

DA LI VAZEKTOMIJA PODRAZUMEVA OPERACIJU TESTISA?
Zahvat se izvodi na semenovodu, kratkom kanalu smeštenom u skrotumu, koji služi za izlazak sperme iz testisa. Tokom vazektomije, urolog deli taj prolaz kako sperma više ne bi mogla da izađe iz testisa.

DA LI ĆE VAZEKTOMIJA UTICATI NA MOJE TELO – HOĆE LI MI SE PROMENITI GLAS, PONAŠANJE ILI SEKSUALNI NAGON?
Ne. Ovaj zahvat ne utiče na stvaranje testosterona , niti utiče na seksualnu funkciju. Zapravo, može se desiti da partnerka, ukoliko joj ne kažete da ste se podvrgli vazektomiji, uopšte ne primeti da postoji bilo kakva promena.

KAKO ZNATI DA LI JE ZAHVAT USPEO I DA LI ĆU PONOVO MOĆI DA IMAM DECU
Nekoliko meseci nakon vazektomije, neophodno je da se „pročiste cevi“, pa će pacijent morati da koristi neki oblik kontracepcije. To traje sve dok rezulati lekarskog ispitivanja ne pokažu da više nema sperme.

ŠTA SE DOGAĐA SA SPREMOM?
Ostaje u testisima.

MOŽE LI VAZEKTOMIJA DA IZAZOVE RAK TESTISA?
Veliki broj naučnih istraživanja je pokazao da ne postoji rizik za nastanak raka testisa, raka prostate ili bilo koje zdravstvene poteškoće nakon ovog zahvata.

UKOLIKO SE PREDOMISLIM I POŽELIM DETE, DA LI ĆU MOĆI DA ISPUNIM SVOJU ŽELJU?

Da li je vazektomija reverzibilna? Da, ali je poništavanje vazektomije složena operacija koja se ne završava uvek pozitivnim ishodom. Međutim, unutar testisa se i dalje nalazi sperma, tako da je moguć i izbor vantelesne oplodnje. Ipak, svako ko planira vazektomiju bi trebalo da je već doneo odluku da li će imati (još) dece ili ne.

MOGU LI DA BUDEM BUDAN TOKOM VAZEKTOMIJE?
Zavisi od urologa. Neki lekari izvode ovaj zahvat na budnim pacijentima, upotrebom lokalne anestezije (koja se ubrizgava u skrotum). S druge strane, lekari poput dr Mordkina preferiraju da pacijent bude pod dejstvom lekova za umirenje, pa ovi za vreme vazektomijene osećaju ništa. Zahvat uglavnom traje oko pet minuta.

KOLIKO DUGO TRAJE PROCES OPORAVKA?
Nelagodan osećaj koji dolazi nakon izvršene vazektomije je uglavnom kratkotrajan. Većina muškaraca bi morala da se odmori nekoliko dana i hladi skrotum ledom. Takođe, preporučuje se upotreba ibuprofena na svakih šest sati. Pacijenti se mahom vrate svojim obavezama nakon 72 sata od zahvata, a već naredne nedelje mogu da nastave s treninzima i svojim seksualnim životom.

DA LI SU VAZEKTOMIJA I PODVEZIVANJE JAJOVODA SLIČNI?
Zahvat kom se žene podvrgavaju nosi sa sobom daleko veći rizik za nastanak zdravstvenih komplikacija. Podvezivanje jajnika se izvodi pod opštom anestezijom, a oporavak traje oko nedelju dana. Budući da je važa žena morala da prođe kroz devet meseci trudnoće i porođaj, čini se da bi bilo lepo da uskočite i pomognete na jednostavan način – vazektomijom.

Da ne pominjemo što ćete tim žrtvovanjem porasti u njenim očima i, nadamo se, dobijati seks češće nego inače.