Zdravlje

Prvi odlazak urologu: 7 stvari koje treba da znate

Autor Men'S Health

Urolozi su lekari specijalisti za urogenitalni trakt

Urolozi su lekari specijalisti za urogenitalni trakt – bubrege, bešiku, nadbubrežne žlezde i uretru, kao i za muške reproduktivne organe i plodnost. U pitanju su takođe i doktori koji su specijalizovani da na ovim organima vrše operacije i adekvatno ih leče.

1. Urolog će vas zamolite da date urin na analizu, pa nemojte da idete prazne bešike na pregled. Budući da mnoga urološka stanja mogu da vas onemoguće da zadržavate urin, nije loše da, čim stignete u ordinaciju, obavestite osoblje da ste spremni da date svoj uzorak urina.

2. Svaki urolog svoj pregled započinje upitnikom, koja mogu da obuhvate niz pitanja koja će im pomoći da ustanove od čega možda bolujete, koje simptome imate, možda će vas zamoliti da ocenite simptome svog donjeg urinarnog trakta, nemogućnost zadržavanja mokraće i/ili pitanja o seksualnom zdravlju. Možda ćete morati i vi da popunite dnevnik mokrenja kako biste detaljno napisali u kojim periodima i koju količinu mokraće izbacite nakon što osetite nemogućnost zadržavanja.

3. Nakon što ste popunili upitnik, otići ćete u sobu (ili drugi deo sobe) za pregled i lekar će vas detaljno ispitati o vašoj istoriji bolesti kompletnog organizma. Fokusiraće se na urogenitalni trakt, ali će takođe obuhvatiti i simptome celog tela. Budite spremni da nabrojite sve lekove koje pijete, uključujući i suplemente, steroide i vitamine. Ako mislite da u trenutku nećete moći da se setite svih, napišite kod kuće na papiru ili ponesite sve medikamente sa sobom.

4. Na redu je fizički test,koji će se koncentrisati na urogenitalni sistem i evaluaciju drugih sistema u telu. Osim toga, doktor će obaviti i genitalni, kao i digitalni rektalni test kako bi ispitao vašu prostatu.

5. Nakon pregleda, urolog će vam objasniti od čega bolujete i kakav je postupak lečenja. Ovo će možda obuhvatiti i dodatne testove (tokom ove i druge posete). Veoma je moguće da će doktor želeti da proveri i vašu krvnu sliku, funkciju bubrega, test specifičnog antigena prostate ili nivo testosterona.

6. Pripremite se da će vaš urolog možda upititi na testove poput sonografije bubrega, mokraće i/ili prostate ili skeniranje specifičnih organa.

7. Možda će vam preporučiti, ambulantnu proceduru lečenja. Možda će biti u pitanju cistoskopija,minimalno invanzivna procedura koja ispituje mokraću i uretru ili dijagnostičko ispitivanje pritiska u mokraću u cilju lečenja nemogućnosti zadržavanja mokraće ili biopsija.

A.J.