Zdravlje

Zvanično najbolja dijeta na svetu: Smršajte uz „Dash“ režim ishrane!

Autor Men'S Health

Dash dijeta je prilično jednostavna. Možda ste je čak prethodno i sprovodili, a da to niste ni primetili.

„Kada sam se konačno odlučio da krenem na Dash dijetu, želeo sam da pre toga jurnem u prodavnicu i najedem se sladoleda poslednji put“, kaže Robi Farlov za sajt Askmen!

Ipak, Dash dijeta je prilično jednostavna. Možda ste je čak prethodno i sprovodili, a da to niste ni primetili. Početnici bi trebalo da znaju da je u pitanju najbolje rangirana dijeta na svetu po svim vodećim parametrima. Šta je zapravo Dash dijeta?

Deš (Dash) je akronim za Dietary Approaches to Stop Hypertension, odnosno „Dijetetski pristupi smanjivanju visokog krvnog pritiska“.

Dijetu je osmislila Marla Heler, jedna od vodećih svetskih nutricionistkinja sa ciljem pronalaženja načina za snižavanje visokog krvnog pritiska kod ljudi.

KAKO IZGLEDA DASH DIJETA?

Dash dijeta podrazumeva ishranu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i manje masnim mesom poput ribe i piletine. U isto vreme, dijeta promoviše potpuno izbacivanje prerađene hrane koju Helerova naziva „praznim kalorijama“.

Prema izveštaju Medicinske škole na Harvardu, ali i drugih važnih zdravstvenih institucija, ova dijeta predstavlja prvu liniju odbrane organizma od pojave povišenog krvnog pritiska.

Iako je vrlo jednostavna, ova dijeta je zasnovana na istraživanjima koja su nedvosmisleno pokazala da ovaj obrazac ishrane poboljšava opšte zdravstveno stanje.

„Iako dijeta nije namenjena samom gubitku kilograma, mnogi ljudi koji su prihvatili ovaj način ishrane, zapravo su vrlo brzo uspevali da doteraju svoju liniju. Kada tome dodamo zdravstvene efekte, videćemo koliko koristi možemo imati od ove dijete“, kaže Ešli Palmer, autor sajta Youtrition.

ZAHTEVA DOSTA PRIPREME HRANE KOD KUĆE

Ona pritom navodi da je jedina eventualna mana ove dijete ta što u pripremanju hrane zahteva dosta vremena i ishranu kod kuće

„Dijeta je zasnovana na kućnom kuvanju sveže hrane što zahteva učenje novih veština u kuhinji“, tvrdi Palmerova.

TEMELJ IZGRADNJE ZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA

Na kraju, treba reći da ovaj vid ishrane, najverovatnije nije savršeno rešenje za sportiste čije aktivnosti zahtevaju više nivoe natrijuma u organizmu. Ipak, za prosečne osobe, ova dijeta je temelj u izgradnji zdravijeg načina života.

Najbolje je to što zapravo i ne izgleda kao dijeta. Ona ne uvodi nikakve ekstremne mere i deluje više kao rezultat zdravog razuma, nego kao dijetalno iznurivanje.

Samim tim, postaje jasno zašto je Dash dijeta već šest godina zaredom ocenjena kao najbolja dijeta na svetu.

U PRAKSI, DASH DIJETA MOŽE DA IZGLEDA OVAKO:

Za doručak, možemo jesti omlet sa spanaćem, sirom, paradajzom i pečurkama sa nemasnim jogurtom.

Ručak bi se mogao sastojati od salate sa mesom koje nije preterano masno, nekoliko oraha ili lešnika, nemasnim prelivom i pomorandžom.

Večeru možemo ispuniti povrćem, voćem i nevelikom količinom pečenog krompira.

Komad jabuke, sira ili nekoliko lešnika savršeno su prihvatljivi za užinu.

Upoznajte se sa tim Kako izgleda fajterska dijeta?

Ovo dokazuje ogromnu fleksibilnost u okviru ove dijete koja se sastoji iz ishrane voćem, povrćem i mesom, a čija efektnost može biti izmerena kako poboljšanjem zdravstvenog stanja, tako i prostim smanjenjem telesne težine.