Zdravlje

5 voćki koje sadrže najviše proteina

Autor Men'S Health

Nećemo vas kriviti ukoliko ste mišljenja da voće nije dobar izvor proteina.

Nećemo vas kriviti ukoliko ste mišljenja da voće nije dobar izvor proteina. Zbog uvreženih stavova da su namirnice poput piletine, govedine, ribe, jaja i jogurta jedine kvalitetne kada je reč o izgradnji mišića, priča o voću i proteinima je neopravdano pala u zapećak.

VOĆE SA NAJVIŠE PROTEINA

Voće u sebi uglavnom sadrži obilje ugljenih hidrata i malo proteina. U proseku voće obezbeđuje oko 15 grama ukupnih ugljenih hidrata iz prirodnih izvora šećera, poput fruktoze, glukoze i vlakana. Ugljeni hidrati iz voća hrane naš organizam i pomažu u sintezi proteina, što u praksi znači da samo šaka svežeg voća izuzetno doprinosi zdravlju našeg organizma.

KAJSIJE

Proteini: 1,4 g u 100 g

U pakovanju od 100 grama kajsija se nalazi 1,4 grama proteina. Upravo to kajsije čini sjajnom opcijom za doračak u vidu recimo džema ili kaše, ili popednevnu užinu grickajući ih osušene. U istoj meri, ovo slasno voće sadrži 12 procenata dnevnih potreba vitamina C i 12 procenata vitamina B.

SUVO GROŽĐE

Proteini: 3,4 g u 100 g

U poređenju sa svežim grožđem, ono suvo je dehidrirano i ima tendenciju da bude vlažnije i kompaktnije. Bez imalo masti, suvo voće obezbeđuje do 5 procenata dnevnih potreba kalijuma- koji u slučaju deficita vodi ka zamoru, slabljenu organizma i slabijem radu želuca. Takođe sadrži 3 procenta dnevnih potreba gvožđa. Suvo grožđe je zbog svojih karakteristika idealno kao odličan prirodni zaslađivač.

JACKFRUIT

Proteini: 1,8 g u 100 g

Postoji dobar razlog zašto hipsteri širom sveta ovu neobičnu voćku, rođaku dinje smatraju legitimnom zamenom za meso. Jackfruit u sebi ima velike količine vitamina B6- nutrijenta koji je zadužen za metabolizam proteina. Kada se isprži, ova voćka ima ukus sličan čokoladi.

AVOKADO

Proteini: 2 g u 100 g

Da li je avokado voće ili povrće? Zaista nije važno, zar ne? U sebi sadrži zdrave masti, idealne za sve obroke, a pored proteina tu su i velike količine folata, bakra, magnezijuma, gvožđa i cinka. Kakva moć prirode!

GUAVA

Proteini: 2,6 g u 100 g

Guava je tropsko voće koje je najbolje izblendati i napraviti od njega smoothie. Možete ga jesti i kao deo salate u kombinaciji sa jogurtom. U 100 grama sadrži svega 68 kalorija, a ispunjeno je sa obiljem vlakana i antioksidanasa.

D.R.