Zdravlje

Kako da izlečite povređen zglob

Autor Men'S Health

To je razlog zašto su sastavili 30 novih preporuka koje bi nas uputile u bolje načine tretiranja zgloba.

Međutim Nacionalno udruženje trenera atletike skoro dalo izjavu da možda ovo i nisu najbolje opcije. Ono smatraju da je ovaj metod zastareo i ne tako efikasan kada je u pitanju brzina lečenja povrede. To je razlog zašto su sastavili 30 novih preporuka koje bi nas uputile u bolje načine tretiranja zgloba.

ŠTA PRVO?
Prvo što treba da se uradi prilikom uganuća zgloba je da se ne oslanjate na nogu, već da legnete. Ideja koja je potekla iz sportskih svlačionica da povređeni zglob treba odmah da se aktivira nikako nije ispravna. Ako se odmah vratite na fizičku aktivnost postoji rizik od daljih problema tokom života, kao što je artritis ili trajna nestabilnost.

Dalje, pustite zglob da otekne. Ako zaista nikako ne možete da prebacite težinu na taj zglob, ili otok zaista postane veliki posetite doktora. U svakom slučaju preskočite led i druge kreme protiv ovakvih povreda. Proces upale poaže u lečenju, zato ga ne treba eliminisati. Led možete da upotrebite u slučaju velikog bola, pošto je odličan za ublaživanje, ali ne i kod upale.

PERIOD OPORAVKA
Puna dva dana nakon povrede odmarajte a onda polako počnite da vežbate kako biste povratili snagu. Hodanje pomaže u održavanju protoka krvi i fleksibilnosti zgloba, a oba ubrzavaju lečenje. Kada se otok povuče, nakon dva do sedam dana, radite vežbe ravnoteže kako biste pokrenuli mišiće koji drže zlob. Počnite tako što ćete da stojite na jednoj nozi na tvrdoj površini, a onda postepeno prelazite na mekšu. Kada ste potpuno oporavljeni kupite steznik, služiće kao prevencija, s obzirom da je najveća opasnost od uganuća zgloba prethodno uganuće.