Zdravlje

Hrana koja utiče na testosteron

Autor Men'S Health

“Izvor muške moći, testosteron, predstavlja vitalnost i muževnost“, rekao je dr. Malkom Keruters iz Harley Street’s Centre.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

“Izvor muške moći, testosteron, predstavlja vitalnost i muževnost“, rekao je dr. Malkom Keruters iz Harley Street’s Centre. „ Mladi muškarci danas, koji imaju oko 30 godina, pokazuju znake niskog nivoa testosterona- smanjeni libido, kognitivna disfunkcija, manji broj buđenja sa erekcijom.“, dodao je.
Testosteron se proizvodi u testisima i na njegovo lučenje utiču vežbe, relaksacija, ali i ishrana. Pogledajte koja to hrana podiže nivo testosterona.

GROŽĐE ZA AKTIVNIJE SPERMATOZOIDE
Jedite po grančicu grožđa dnevno i primetićete razliku. Njegova kožica sadrži resveratrol koji čini spermu jačom. Kineski naučnici su otkrili da 500 mg resveratrola, otprilike 5-10 zrna grožđa, je dovoljno da podigne nivo testosterona i poveća pokretljivost spermatozoida.

TUNJEVINA ZA BOLJI SEKSUALNI ŽIVOT
Aroma tunjevine možda nije idealna za prvi sastanak, ali vitamin D iz nje jeste. Ovaj vitamin podiže nivo testosterona i do 90%, razbijajući materije koji loše utiču na libido, kaže studija sprovedena na Medicinskom fakultetu u Austriji.

AVOKADO DA PROČISTI “CEVI”
Holesterol ne samo da zapušava arterije već vodi i ka erektilnoj disfunkciji i lošem protoku dole. Istraživanja sprovedena na Penn State University su dokazala da muškarci koji unose dosta zasićenih kiselina, avokado, orasi, biljno ulje , imaju niži holesterol i više testosterona. Probajte da ispasirate pola avokada, namažete na hleb, a zatim dodate preko toga dimljenog lososa. Odlično je i zdravo!

NAR ZA POTENCIJU
Neki kažu da je to zabranjeno voće u Bibliji i da je Adam mogao da prođe mnogo gore. U istraživanjima se tvrdi da 47% impotentnih muškaraca je osetilo poboljšanje nakon svakodnevnog konzumiranja soka od nara. Ne treba vam zmija da vam kaže da je to odlično.

DIVLJAČ ZA MIŠIĆE
Vegetarijanci slušajte: „ishrana bez mesa može smanjiti nivo testosterona oko 14%“, kaže Keruters. „ Nedostatak proteina pospešuje hormone koji utiču na smanjenje testosterona„ . Sa druge strane, ishrana koja obiluje proteinima iz govedine i jagnjetine isto tako nije dobra i loše utiče ana testosteron. Sredina je zlatna tako da budite umereni u konzumiranju mesa.

BELI LUK ZA MUŠKOST
Beli luk sadrži alicin, komponentu koja smanjuje hormon stresa, kortizol. „ Kortizol se bori sa testosteronom za mesto unutar ćelije mišića.“, tvrdi nutricionista Alan Gordon. Suzbijte kortizol i tako omogućite pobedu testosteronu. Beli luk je moćniji kada nije termički obrađen.

MED ZA CIRKULACIJU
Za dodatnu akciju u spavaćoj sobi jedite med. On sadrži mineral bor, koji je povezan sa visokim nivoom testosterona. Med je, takođe bogat azot-monoksidom, kaže Gordon. „ ključ je u pročišćavanju krvnih vena koje stvaraju erekciju. 4 kašičice meda podižu nivo azot-monoksida i do 50%.

MLEKO ZA ČVRSTO TELO
Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu dokazali su da deblji momci imaju više estrogena. Izborite se sa tim tako što ćete podići nivo testosterona mlekom. Amino kiseline pospešuju proizvodnju anboličkih hormona koji sagorevaju mast i grade mišiće. Preporučuju se tri čaše mleka na dan (200 ml).

JAJA ZA HORMONE
Žumance sadrži holesterol koji je prethodnik testosterona. Ne brinite za svoje srce, otkriveno je da se može jesti 3 jaja na dan, a da to ne utiče na nivo holesterola u krvi.

KUPUS DA OTERA ŽENSKE HORMONE
Kralj povrća, kupus je pun indol-3-karbinola, koji prečišćava krv od ženskih hormona. Na Rokefeler univerzitetu sproveden je eksperiment u kome su zdravi muškarci jeli 500 mg kupusa dnevno. Nivo estrogena kod njih se prepolovio, a testosteron postao efektniji. Vreme je da budete veći muškarac u toku jela.