Zabrinjavajuće

U CENTRU SRBIJE NOVO ŽARIŠTE KORONE: Sve oči uprte u ovaj grad, sledi uvođenje drastičnih mera?

Autor Maja Gašić

Svi upozoravaju na prestonicu, a u Kragujevcu ima deset puta manje stanovnika, a otprilike za četvrtinu manje novih slučajeva zaraze.

Prema poslednjim informacijama, do 15. oktobra u 15 časova u Srbiji je registrovano još 203 zaraženih među 6.504 testiranih, a nažalost dve osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenata.

Najviše novozaraženih je u Beogradu - 74, ali izdvojili su se i drugi gradovi u kojima se korona rasplamslava. 

Prema poslednjjim brojkama, situcija u Kragujevcu se i dalje ne smiruje. U ovom gradu u centru Srbije koji prema poslednjem popisu broji više od 150 hiljada stanocvnika, i danassu, kao i juče, potvrđena 23 nova slučaja infekcije virusom SARS-CoV-2.

Kako je istakao dr Predrag Kon, član medicinskog Kriznog štaba, situacija u Kragujevcu se pomno prati, a da li će biti uvedene nove, drastičnije mere, ostaje da se vidi. Da podsetimo, u Kragujevcu je tokom leta uvedena vanredna situacija zbog ogromnog broja novozaraženih.

Pre dva dana u Kragujevcu je maltene svaki peti testirani na kovid bio zaražen, odnosno 18,8 odsto (takozvani Konov koeficijent) ili 17 od 90 testiranih osoba u ovom gradu.

Juče je situacija ovde bila još gora, te je novoobolelih bilo 23, isto koliko i danas, tako da se brojke ovde ne smiruju.

"Kragujevac ponovo proživaljava situaciju iz bliske prošlosti jer imamo uzlaznu putanju broja zaraženih", rekao je na konferenciji za medije Nikola Dašić, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca. Pojačeće se kontrola trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, privatnih firmi, javnih institucija i preduzeća i svih onih mesta u kojima je moguć prenos infekcije.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.