Apel!

NA OVO TREBA DA BUDEMO SPREMNI! Dr Lađević upozorava - pogoršanje se prvo javlja polako, a onda...

Autor Maja Gašić

Direktor anesteziologije KCS kaže da i u Srbiji, kao i u regionu, polako raste broj pacijenata...

Izvor: Printscreen/RTS

Prof. dr Nebojša Lađević, direktor anesteziologije KCS, rekao je da polako broj pacijenata počinje da raste kao i u regionu.

"Možda ko zna koliko dana biće polako, a posle će biti eksponencijalno, kao u prethodnim talasima, moramo da se pridržavamo mera da bismo sprečili širenje virusa", kaže Lađević.

To je moguće, kaže on i dodaje da ako napravimo grešku, obije nam se brzo o glavu.

Anesteziolozi u ovoj pandemiji imaju posebno mesto. Kada je neko priključen na respirator, Lađević ukazuje da je presudna stručnost anesteziologa, respirator je samo mašina, kao letelica što ne može bez pilota.

"Mora da radi sa stručnjacima, da setuje parametre kako bi pacijent na pravi način bio ventiliran. Odluka se donosi na osnovu sagledavanja kliničke slike, osim kada dobijete pacijenta iz transporta", kaže dr Lađević.

Ako su pacijenti u bolnici, vidite pogoršanje, spremate ih da budu na nekom od režima ventilacije, objašnjava anesteziolog.

Ističe da u radu mora da bude prostora za emocije.

"Ali mi smo ipak profesionalci obučeni da radimo u kritičnim situacijama, nismo imali priliku da radimo sa ovakvim infektivnim bolestima, da u jednom trenutku imamo toliki broj pacijentima - ovo je bilo nešto novo", kaže on.

Navikli smo se i na ovo, ustanovili smo protokole i sistem rada, kada 101. put obučete skafander nije isto kao prvi put, dodaje doktor.

Kaže da su slušali savete iz sveta, ali da je bilo suprotnih mišljenja, pokazalo se u prvih par nedelja kroz praksu šta je ispravno: prvo sve se dešavalo van Srbije "pa su prva iskustva preneli nama i nismo lutali mnogo".

Jedino da se ne izložimo virusu, da ne prodre u naš organizam je da nosimo masku, nošenje na otvorenom i u zatvorenim prostorima, podvlači Lađević i dodaje da je maska naša vakcina jer nemamo drugu zaštitu.

Prema njegovim rečima, na taj način možemo sprečiti transmisiju.

"Svako se boji korone, primenjujemo preventivne mere, saživeli smo se da radimo u skafanderima, pod maskama, u teškim uslovima i tu ispunjavamo zadatak", zaključio je Lađević.

Mondo/RTS

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.