Šta možemo da očekujemo

POLICIJSKI ČAS U SRBIJI? MOGUĆE JE: Krizni štab donosi odluku i šalje važnu poruku gradovima!

Autor Maja Gašić

Biće ograničavanje kretanja u gradovima u kojima nijedna mera ne bude sprovedena.

Izvor: printscreen

"U sredinama gde se ne sprovode mere moguć čak i policijski čas, ali se nadam da do toga nećemo doći", kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Prema poslednjim informacijama, do 15. oktobra u 15 časova u Srbiji je registrovano još 203 zaraženih među 6.504 testiranih, a nažalost dve osobe su preminule. Na respiratorima se trenutno nalazi 25 pacijenata.

Najviše novozaraženih je u Beogradu - 74, ali izdvojili su se i drugi gradovi u kojima se korona rasplamslava. Zbog pogoršanja situacije sutra se sastaje Krizni štab, a tema će biti pooštravanje mera i dalji koraci u borbi sa epidemijom korona virusa.

"Prvi nivo je pooštravanje mera nadzora nad objektima u kojima može doći do okupljanja naroda, nepoštovanja mera. Ako se to i dalje bude dešavalo, onda moramo da kažnjavamo", kaže dr Tiodorović i naglašava da se kazne mogu kretati od 150 do 500 hiljada dinara. 

"Ako se to desi, onda ćemo da izaberemo sva mesta, gradove u celini, prema podacima, gde ćemo da uvedemo posebne mere. A to je najpre proglašenje vanredne situacije. Mi je sad imamo i u 30 mesta", rekao je dr Tiodorović i dodao i da je moguća i obaveza nošenja maski na otvorenom, zatvaranje škola i kafića, karantin i okupljanje do pet ljudi.

Policijski čas je moguć za izuzetne situacije kada apsolutno ne postoji kontrola lokalne zajednice. U sredinama u kojima se ne sprovode mere biće primenjene i najrigoroznije, pa čak i policijski čas.

"Ali se ipak nadam da do toga nećemo doći", kaže dr Branislav Tiodorović.

I karantin je jedna od opcija.

"Karantin će biti primenjen samo kod pojedinaca i porodica gde samoizolacija nije adekvatna. Zato nam Arena stoji na raspolaganju, zato ćemo staviti sve takve objekte i u Novom Sadu i u Nišu ukoliko dođe do nepoštovanja samoizolacije. A da bismo zaštitili stare, možda ćemo morati opet da zatvorimo staračke domove", kaže epidemiolog.

Mondo/Kurir

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.