Zdravlje

Akne kod odraslih muškaraca: uzroci i preventiva

Autor Men'S Health

Akne kod odraslih muškaraca: uzroci i preventiva

UZROCI

Kod većine ljudi, pojavu akni izazivaju promene u nivou hormona. Ovi hormoni stvaraju ulja, koja mogu da dovedu do začepljenja pora, koji ponekad omogućavaju i razvoj bakterija.

Muškarci čiji su očevi imali akne imaju veći rizik za pojavu akni.

Na pojavu akni može da utiče i uzimanje određenih lekova, kao što je litijum, koji se koristi za lečenje bipolarnog poremećaja i kortikosteroidi.

MESTA NASTANKA AKNI

Akne kod muškaraca najčešće nastaju na licu i leđima. Znojenje prilikom visokih temperatura ili u toku vežbanja može da pogorša situaciju. Bubuljice na leđima se teže kontrolišu od onih na leđima, ali dobra vest je da samo nekoliko ljudi može da ih vidi.

NAJBOLJA PREVENTIVA

Negujte kožu. Čistite je preparatima za čišćenje lica. Izbegavajte preparate sa perlama u njima, jer oni mogu da iziritiraju vašu kožu. Perite lice dva puta dnevno.

Koristite isključivo čiste peškire kada brišete lice.

Budite oprezni kada se brijete. Koristite čist brijač svaki put. Ako je brijanje neravnina problem za vas, pokušajte da koristite mašinicu za brijanje i nemojte da je koristite preblizu kože.

Kada se tuširate, koristite četku kako biste sa kože uklonili izumrle ćelije. Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid mogu da pomognu da kontrolišete akne na leđima.

Takođe je bitno da nosite pamučnu majicu, kako ne biste iziritirali kožu.

UPORNE BUBULJICE

Ako akne i pored dobre preventive, ne nestaju, najbolje je da se obratite dermatologu kako bi vam prepisao lekove i možda čak i antibiotike.