Zdravlje

7 najgorih stvari koje možete da uradite svojim ušima

Autor Men'S Health

7 najgorih stvari koje možete da uradite svojim ušima

Izvor: Thinstock

Ako nešto krene nizbrdo sa vašim ušima mnogo toga ćete staviti na kocku ako ne odete odmah na lečenje. Evo kako da izbegnete patnju sa ušnim školjkama.

KORISTITE ZAŠTITU
“Najgora stvar koju možete da uradite za vaš sluh je da ne nosite zaštitu prilikom velike buke“, kaže otorinolaringolog Metju Parker Branč. Unutar ušiju su male dlačice koje funkcionišu kao receptori za primanje zvuka. Preglasni šumovi mogu slomiti te dlake. Zato zaštitu stavite pre nego što uši izložite bučnom okruženju.

RVANJE
Zvezda MMA Randi Kontur imao je sportsku povredu uva, ali to je bila žrtva za šampionski pojas. Povreda uva poznata kao karfiol uvo javlja se često pri povredama, a uvo dobija novi oblik otiče i boli.

“ To je suštinska povreda rvanja“, kaže doktor Branč, i pored toga što izgleda gadno, može ostaviti opasne posledice.

PIRSING HRSKAVICE
Vaša mama je bila u pravu. Pirsing na hrskavici je veoma rizičan po vaše zdravlje jer može da izazove ozbiljne infekcije spoljašnje hrskavice ušne školjke.

“Postoji samo nekoliko antibijotika pri tretiranju ove infekcije“, kaže doktor Branč. Ako primetite bilo kakve znakove crvenila, otoka uklonite minđušu i posavetujte se sa lekarom.

KORIŠĆENJE ŠTAPIĆA ZA UŠI
Pre nego što opet krenete sa čišćenjem ušiju, razmislite dobro. Istraživači su otkrili da štapići za uši mogu povrediti bubnu oplu i vaš sluh.

“Ako prejako pritisnete bubnu opnu, ona će potisnuti kosti unutar uha i time onesposobiti vaš sluh“, kaže doktor Branč.

Takođe izbegavajte bilo koji dodir čačkalica, olovka, ključeva sa vašim ušima.

NE ČEKAJTE
Ukoliko primetite bilo kakve simptome i promene na ušima odmah se obratite lekaru.

“ Infekcije, upale ili smanjen dotok krvi može izazvati gubitak sluha. Ali važno je da se reaguje odmah. Ako pacijenti zakasne nećemo moći da im spasimo sluh!“ kaže doktor Branč.

KORIŠĆENJE KAPI ZA UŠI
Pre nego što krenete sa upotrebom kapi, morate se obratiti lekaru, jer on treba da utvrdi koju infekciju imate. U suprotnom, pogrešno lečenje će vam doneti samo veće probleme. Takođe, pri odabiru kapi za uši morate voditi računa da li sadrže alkohol ili belo sirće jer oni oštećuju bubne opne.

POVREDE NA RONJENJU
Najčešća povreda na ronjenju je barotrauma. To je je povreda šupljih organa i tkiva, uzrokovana razlikom pritiska između gasom ispunjenih prostora u telu i vazdušnog ili vodenog prostora oko tela, u toku uspona ili silaska u tom prostoru. Ako imate problema sa gornjim disajnim putevima bićete u opasnosti od ove infekcije. Zato koristite nazalne sprejeve, savetuju doktori.