Zdravlje

STRAVIČNE KORONA BROJKE U REGIONU: Uvedene nove mere, Srbija bez daha čeka novi korona presek!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

U Srbiji od danas na snazi nove mere, dok region beleži rekordne, katastrofalne brojke novozaraženih.

Korona virus razara region!

Samo u poslednjih 24 sata, u tri zemlje bivše Jugoslavije oboreni su crni rekordi u broju novozaraženih korona virusom. Srbija je uvela nove mere prevencije virusa koji sve jače pogađa Balkan!

Ovo su najvažniji podaci o koroni!

Srbija ima nove mere

Na upravo završenoj sednici Kriznog štaba razmatrano je i regulisanje kršenja kućne izolacije koje bi takođe moglo da se nađe kao odredba u izmenjenom Zakonu o prekršaju.

Maske će ubuduće biti obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a kao bitna stavka razmatrano je i zakonsko regulisanje broja okupljenih na određenom prostoru.

Za sada i dalje je u opticaju da ne može biti više od 30 ljudi.

Mandatne kazne koje bi mogle biti usvojene su zapravo jednokratne kazne koje se izriču na licu mesta.

To su praktično kazne koje se izriču i prilikom saobraćajnih prekršaja. Plaćaju se na licu mesta u manjem iznosu ili naknadno u većem.

Krizni štab će se uživo obratiti u 15 časova, a svi s nestrpljenjem čekaju da čuju nove brojke. U našoj zemlji je prethodnog dana, odnosno do 15. oktobra u 15 časova bilo registrovano još 203 nova slučaja zaraze, dva smrtna ishoda i 25 osoba na respiratorima.

Korona "apokalipsa" u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je opet oboren novi rekord po broju novozaraženih, prema poslednjim podacima u poslednja 24 sata bilo čak 1.131 novozaraženih! Preminula je jedna osoba, rođena 1960. godine.

Na bolničkom lečenju je 505 pacijenata od kojih je 24 na respiratoru.

Ovo je treći dan za redom da Hrvatska obara rekorde - u sredu je bilo 748, a u četvrtak 793 nova slučaja.

Bosna i Hercegovina na udaru

U BiH je u poslednja 24 sata registrovan 621 novi slučajev zaraze korona virusom, što je najviše do sada, a preminulo je osam osoba.

Testirano je 2.475 uzoraka, od toga samo u Federaciji BiH, gde je registrovan 371 pozitivan na korona virus.

Slovenija - novi crni rekord

U Sloveniji je broj obolelih od korona virusa je nastavio da raste, a prema poslednjim podacima vlade, u poslednja 24 sata obolelo je još 834 osoba, dok su četiri pacijenta preminula.

Portparol vlade Jelko Kacin rekao je da raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, navodeći da je na lečenju 242 osoba, od kojih je 45 na intenzivnoj nezi, što je takođe više nego prethodnog dana, prenosi STA.

Testirano je 5.126 pacijenata, a prema statističkim podacima, od korone je obolelo 257,21 stanovnika na 100.000.

U Sloveniji je do sada od posledica virusa preminulo 180 osoba, obolelo je 11.517, a trenutno je aktivno 5.413 slučajeva, javlja Tanjug.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Agencije)