Moramo da se čuvamo!

KORONA DIVLJA U EVROPI, ČEKA LI I SRBIJU TAKAV SCENARIO? Dr Darija kaže – može to i nama da se desi

Autor Nataša Petrović

Evropa je trenutno najveće žarište korona virusa, u Srbiji brojke još uvek nisu toliko strašne. Čeka li nas pogoršanje?

Izvor: Espreso/Emilija Jovanović

Srbija se trenutno nalazi u središtu pakla – korona virus divlja u okruženju, ali i u celoj Evropi, pa mnoge zemlje beleže najviše cifre još od početka pandemije. U našoj zemlji se situacija pogoršava u odnosu na pre nekoliko dana, ali stručnjaci kažu da još nije dramatična. Da li i nas čeka evropski scenario?

"Imamo dosta nepoznanica, ali ono što je poznato jeste da učestalost obolevanja isključivo zavisi od primene preventivnih mera. Kako će da bude ukoliko nam popusti pažnja - ja ne mogu da shvatim da postoji nijedan drugi osnov za nepoštovanje mera osim popuštanja mera, valjda niko sebe ne dovodi namerno u rizik - šta će da se desi, vidimo šta se dešava u okruženju i Evropi. Vrlo verovatno da to može i nama da se desi, ali ovi brojevi još uvek pokazuju da je ovaj virus u našoj populaciji relativno pod kontrolom, mada svaki novi dan imamo rast brojeva", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na sednici Kriznog štaba.

Ona je istakla i da se zna da je "makar pet puta više asimptomatskih slučajeva, tako da je jako važno da svi poštujemo mere".

"Nadam se da ćemo mi biti primer kako ipak ne mora da se desi taj najgori scenario. Kina je dobar primer, tamo je počeo virus, oni su ga brzo stavili pod kontrolu i nemaju nikakav drugi lek nego što ima neka druga populacija, već isključivo disciplinom. Idu u škole, rade, ali nose maske bukvalno svugde", zaključila je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.