Najnovija vest

I DALJE LOŠE: Malo manje novozaraženih, dvoje preminulo

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjem preseku u 15h na dan 17. oktobar, u Srbiji je registrovano još 227 novih slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, još dve osobe su preminule.

Na respiratorima je 22.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.456 osoba.

Ukupan broj preminulih je 774.

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji i svetu

* Dramatične prognoze

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da je epidemija korona virusa ponovo buknula i da je veoma važno pravovremeno uvoditi nove restriktivne mere.

* Pogoršava se situacija u bolnicama

Lekar Ivo Udovičić iz VMC "Karaburma" upozorio je večeras na porast teško obolelih od korona virusa zbrinutih u toj vojno zdravstvenoj ustanovi i precizirao da su pacijenti svih uzrasta - najmlađi ima 21, a najstariji 91 godinu.

* Virus će izumreti

"Ja kao genetičar predviđam da će virus izumreti akumulacijom mutacija, svojih sopstvenih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom mutiraju oko 100.000 puta više. Virus će možda da izumre od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka. I to predviđam jer nemamo podataka za budućnost koja je po definiciji nepoznata", kaže hrvatski genetičar Miroslav Radman.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.