Zdravlje

ZNA SE KAKO KORONA UBIJA, A TEST IZ KRVI OTKRIVA I KOGA: Sada može da se vidi ko je najugroženiji

Autor Maja Gašić

Test otkriva ko će imati teži oblik kovida-19.

Da li će se i kod koga javiti lakši ili teži oblik kovida-19, nauka još uvek ne može da predvidi. Na osnovu dodsadašnjih iskustava sa korona virusom, pokazalo se da deca i mlađe osobe retko imaju veće komplikavije usled infekcije koronom, kao i da su hronični bolesnici i starije osobe u većem riziiku od fatalnoh ishoda.

Međutim, i tu postoje brojna istupanja, a najnivije otkriće britanskih naučnika moglo bi da pomogne u otkrivanju kakvi simptomi će se kod koga razviti.

Oni su pronašli test krvi kojim može da se otkrije koji su pacijenti sa koronom izloženi najvećem riziku od najtežih oblika kovida. Nova studija pokazala je da bi testiranje na pet citokina, proteina koji se posle infekcije korona virusom oslobađaju u krvotoku, moglo da pomogne u identifikovanju onih koji će se suočiti sa po život opasnom reakcijom imunološke odbrane organizma.

Ovi citokini, koji generalno pomažu telu da se izbori sa "napadačima", tako što pojačavaju imunu reakciju, ispostavilo se da su najčešći uzrok smrti od kovida. Preteran areakcija uomunog sistema na virus, odnosno "citokinska oluja", završava se najčešće fatalno.

Studija koja je objavljena u magazinu "Respiratory Research" mogla bi da pomogne u indentifikaciji onih koji su najviše izloženi pojavi citokinske oluje, a onda i u promeni lečenja kojom bi se izmenio odgovor imunog sistema na korona virus.

Koautor studije dr Tristan Klark sa Univerziteta u Sauthemptonu napomenuo je da je izuzetno važno što se istraživanje bavilo koronom i citikonima jer to može da značajno doprinese efikasnijem lečenju u budućnosti.

U istraživanju je, inače, analizirana krv 100 pacijenata sa koronom, a studija je trajala od 20. marta do 29. aprila ove godine. U cilju što boljeg lečenja, ostaje da se istraži koja tačno vrsta citokina se pokreće usled pojačane reakcije imunog sistema. Nakon toga će se znati kojom vrstom blokatora može da se zaustavi njihova prozvodnja.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.