Rizik je i ovo

I KAD PRELEŽITE KORONU I DALJE STE U OPASNOSTI: Dr Ivana otkrila koji vitalni organ strada i kad su prognoze loše

Autor Natalija Nikolić

Doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu KCS, govorila je o posledicama zaraze korona virusom.

Izvor: YouTube/RTS OKO Zvanični kanal

Doktorka Ivana Milošević sa Infektivne klinike u Beogradu govorila je najčešćim nedoumicama vezano za infekciju korona virusom.

Sve češće se govori da veliki broj kovid pacijenata završi na dijalizi i nakon ozdravljenja, a neretko im se stvaraju tromboze. Da li ste se u vašem velikom kliničkom iskustvu susretali sa ovim? Koje su najčešće nuspojave i na koje organe, kovid-19 ostavlja najviše posledica?

"Teške forme kovida-19 mogu kao posledicu da imaju fibrozu pluća, to jest ožiljno tkivo u plućima koje remeti njihovu funkciju. Odavno smo shvatili da ova respiratorna infekcija ima posledice i na drugim organima. Popuštanje funkcije bubrega se javlja kod najtežih formi korone kod bolesnika na respiratoru koji imaju poremećaj funkcije i drugih organa. U tom slučaju radi se o bolesnicima sa lošom prognozom. Jasno je da takozvana akutna bubrežna insuficijencija znači verovatan loš ishod bolesti."

Za loš prognostički faktor smatra se i prethodna hronička bolest bubrega, slično drugim hroničnim bolestima. Poznati je da kovid može da bude uzrok i kardiovaskularnih manifestacija: miokarditisa, perikarditisa, popuštanj asrčane funkcije. Od samog početka pandemije svesni smo sklonosti ovih bolesnika da razvijaju tromboze. Zato je sastvani deo protokola lečenja i antikoagulantna terapija. Još uvek ne znamo potencijalne posledice koje SARS-CoV-2 infekcija ostavlja na jetri, centralnom nervnom sistemu i reproduktivnim organima. Za zaključke i definitivne stavove neophodno je praćenje bolesnika u dužem vremenskom periodu."

Zna li se gde su se uglavnom zaražavali vaši sadašnji pacijenti? Da li, po vašem mišljenju, treba da se pooštravaju trenutne restriktivne mere? Postoje li neka mesta, poput kafića, gradskog prevoza ili velikih kolektiva, koja predsavljaju rizik za zaražavanje?

"Naši bolesnici uglavnom znaju kako i kada su se zarazili i najčešće daju podatak o kontaktu sa obolelom osobom. Svaki boravak u zatvorenom prostoru bez nošenja maske, držanja distance i adekvativne higijene ruku je apsolutni rizik za SARS-CoV-2 infekciju. Nedopustivo je da se u bilo kom zatvorenom prostoru boravi bez maske. Da li će se mere pooštravati, pitanje je za epidemiologe, a za nas kliničare je svakako najbitnije da bolesnika bude što manje".

Da li ste na Klinici imali sličajeve rezaražavanja, odnosno ponovnog zaražavanja koronom, i ako ih je bilo, koliko?

"Činjenica je da nema garancije ni za osobe koje su već imale kovid, te da se i oni koji su preležali bolest mogu opet zaraziti. Takve bolesnike smo imali u našoj praksi. Istina, njihov broj je mali", izjavila je zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Kliničkog centra Srbije, doc.dr Ivana Milošević. 

Mondo/Kurir

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.