Poslednje informacije

NAJNOVIJE: Broj novozaraženih u padu, raste broj na respiratorima

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjem preseku u 15, 18. oktobra, u Srbiji je registrovano još 214 novih slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, još dve osobe su preminule.

Na respiratorima su 24 pacijenta.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.325 osoba.

Ukupan broj preminulih je 776.

Najviše slučajeva je ponovo registrovano u Beogradu – 82 od 214 zaraženih. Na drugom mestu je Kragujevac sa 15, na trećem Valjevo sa 12 zaraženih.

Kraljevo ima devet novih slučajeva, Niš i Novi Sad po sedam, dok Vranje, Kruševac i Aleksandrovac imaju po šest.

Petoro novozaraženih registrovano je u Trsteniku, dok Bor i Stara Pazova imaju po četiri nova slučajeva, a ostale opštine manje od toga.

Da podsetimo, prema preseku od juče, potvrđeno je 227 novih slučajeva zaraze korona virusom, dve osobe su umrle, a na respiratorima su bila 22 pacijenta.

Juče je testirano mnogo više - 5,456 osoba.

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji i svetu

* Vanredna situacija u Beogradu

"Stalno se priča da smo u stabilnoj, a nalazimo se u krajnje nesigurnoj i pretećoj situaciji,Beograd je već u nepovoljnoj, a može da se desi da u narednoj nedelji uđe već u vanrednu situaciju", rekao je dr Kon.

* Kako "stojimo" u Evropi

Crna Gora je na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od početka pandemije kovida-19 na 100.000 stanovnika, a Srbija se nalazi na 30. mestu.

* Nova mera

"Oko nas u regionu bukti korona, pa razmišljamo o uvođenju PCR testa pri ulasku u zemlju ili testa koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu", kaže dr Tiodorović.

* Kako se prenosi korona

"Novi korona virus prenosi se na sve moguće načine – kontaktom, kapljično, respiratornim putem, vazduhom, samo još nije dokazano da se može preneti i putem hrane koju jedemo. Zato savetujem svima da pored dobro poznatih mera zaštite svakodnevno provetravaju prostorije u stanu, naročito rano ujutru, čim se probude", izjavila je dr Gligić prilikom gostovanja na RTS-u.

* Kako "ubija" korona

Doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu KCS, govorila je o posledicama zaraze korona virusom.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.