Nepoštovanje mera

KORONA BUKNULA NA PROSLAVI U VALJEVU: Od 60 gostiju, najmanje 16 zaraženo - virus "stigao" iz inostranstva

Autor Maja Gašić

Pogoršava se situacija u celoj Srbiji, stručnjaci upozoravaju na veliki rizik od infekcije na slavljima.

Još 18 osoba u Valjevu zaraženo je korona virusom u poslednja 24 sata, a lokalni Zavod za javno zdravlje objašnjava da su putovanja i proslave uzrok oktobarskog porasta pozitivnih u gradu na Kolubari.

U valjevskoj bolnici sa potvrđenim pozitivnim rezultatom na korona virus na lečenju je osam pacijenta iz Valjeva i jedan iz Lajkovca, u kućnoj izolaciji je 68 iz Valjeva, četvoro iz Lajkovca i troje iz Mionice. Kako se navodi u izveštaju Zavoda za javno zdravlje, među zaraženima je lice koje je boravilo u Crnoj Gori, troje zaposlenih u jednom trgovinskom objektu i jedan porodični kontakt. Posle testiranja ostalih zaposlenih, na zahtev poslodavca, otkriveno je još troje pozitivnih, od kojih je jedno lice asimptomatski nosilac virusa, a dvoje je ranije imalo tegobe, ali nisu testirani.

"Nagli rast broja obolelih u drugoj nedelji oktobra je u vezi sa klasterom obolelih sa privatne proslave, gde je bilo oko 60 gostiju, organizovane u objektu pod sanitarnim nadzorom u okolini Valjeva. Do sada je infekcija dokazana kod više lica koji su bili učesnici ili njihovih kontakata 10 osoba iz Valjeva, jedna iz Mionice i pet članova porodica bliskih rođaka iz Lajkovca. Bolest je registrovana kod članova više porodica, nepoznatog izvora. U dve porodice članovi obolelih su lica zaposlena u zdravstvu", saopštava Zavod za javno zdravlje.

U izveštaju se takođe navodi da su zaražena tri člana jedne porodice koje je boravila u inostranstvu, četiri člana druge porodice su zaražena kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije - rođak iz Beograda, dok je oboljevanje pet članova jedne porodice iz Valjeva u vezi sa boravkom u jednom restoranu.

Inače, ukupan broj inficiranih u Kolubarskom okrugu je 1.755 osobe, u Valjevu 1264 u Mionici 118, u Ubu 111, u Lajkovcu 106, slede Ljig 86 i Osečina 70 osoba obolela od korona virusa. U Valjevu je zbog preteće epidemiološke situacije na snazi vanredna situacija još od 7. jula.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.