Zdravlje

RAZMAK OD DVA METRA NEĆE BITI DOVOLJAN: Zbog novog otkrića o koroni trebaće nam nove mere?

Autor Nataša Petrović

Zbog novog otkrića o korona virusu krizni štabovi širom sveta možda će morati da revidiraju mere...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svakim novim danom stručnjake iznenadi poneko novo otkriće o korona virusu, a zbog najnovijeg će stručnjaci možda morati da revidiraju mere.

Naime, nova studija je utvrdila da što je vreme hladnije kapljice virusa putuju dalje.

"Otkrili smo da u većini situacija kapljice putuju više od dva metra, koliko Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je potrebno držati rastojanje da bismo se zaštitili", kaže koautor studije Janjing Žu.

Naučnici su naveli i da se virus mnogo efikasnije prenosi u zatvorenim prostorima gde su temperature niske, a vlaga visoka – kao što su na primer zamrzivači.

Oni su istakli da u takvim uslovima virus može dugo da preživi, a u različitim okruženjima može da bude zarazan u trajanju od nekoliko minuta do duže od jednog dana.

S ozbirom na to da virus najduže opstaje u uslovima niske temperature i visoke vlade, naučnici su istakli da su fabrike za preradu mesa verovatno najopasnija mesta za prenos virusa.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.