Zdravlje

LJUDI KOJI GOVORE OVIM JEZICIMA SU U VEĆEM RIZIKU OD KORONE: Zapanjujuće otkriće naučnika!

Autor Nataša Petrović

Naučnici tvrde da određeni jezici imaju veze sa tim što u nekim zemljama epidemija bukti!

Izvor: MONDO/Goran Sivački

U želji da saznaju više o korona virusu, naučnici su analizirali jezike, odnosno količinu aspirovanih suglasnika u jezicima kojima se govori u 26 zemalja.

U engleskom jeziku slova P, T i K su aspirovana, što znači da kada se izgovaraju, iz usta osobe koja govori izlazi veliki broj malih kapljica. U vreme pandemije korona virusa to je od velike važnosti jer to znači da izgovaranje ovih slova povećava rizik od širenja korona virusa.

Naučnici sa moskovskog RUDN univerziteta su, sprovodeći istraživanje, utvrdili da je u zemljama gde se izgorava dosta aspirovanih suglasnika, zaraza korona virusom 20 odsto veća nego u ostalim državama.

Naravno, ne želeći da stvaraju zabludu, oni su istakli da širenje korona virusa osim jezika, ima veze sa održavanjem fizičke distance, nošenjem maski i slično.

Pored engleskog jezika, naučnici kažu da nemački, norveški, japanski, kineski, mandarinski i korejski imaju dosta aspirovanih suglasnika.

S druge strane, italijanski, francuski, španski i portugalski nemaju aspirovane suglasnike, ali je interesantno da u ovim zemljama ima mnogo zaraženih. S tim u vezi, Italija je bila izuzeta iz istraživanja, upravo zbog velikog broja zaraženih.

Kada je reč o srpskom jeziku, mi nemamo aspirovane suglasnike, mada se pri izgovoru u glasova B i P u pojedinim rečima može desiti da osoba koja govori izbaci nešto više kapljica.

Ali, naučnici ističu da bez obzira na to kojim se jezikom govori, maske sprečavaju širenje virusa jer sprečavaju izbacivanje kapljica.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.