Zdravlje

HPV infekcija: Rizik, simptomi i lečenje

Autor Men'S Health

Na infekciju humanim papiloma virusima se više apeluje kod ženskog pola

Na infekciju humanim papiloma virusima se više apeluje kod ženskog pola, jer infekcija ovim virusima uvećava rizik od nastanka raka grlića materice, ali HPV može da izazove ozbiljne probleme i kod muškaraca.

Infekcija HPV virusima povećava rizik od dobijanja raka u genitalnoj regiji i kondiloma.

RIZIK OD HPV INFEKCIJE

Oko 30 tipova HPV-a se povezuje sa rakom penisa ili anusa. Obe vrste raka su veoma retke, pogotovo kod muškaraca sa zdravim i jakim imunim sistemom.

Rizik od karcinoma anusa je 17 puta veći kod muškaraca koji su homoseksualne ili biseksualne opredeljenosti, a muškarci koji imaju HIV su takođe u većoj opasnosti da obole od raka anusa.

Ostali tipovi HPV-a retko izazivaju rak kod muškaraca, ali mogu da se povežu sa nastankom kondiloma.

SIMPTOMI

Nažalost, tipovi HPV-a, koji mogu da prouzrokuju rak retko se manifestuju ikakvim simptomima.

Najčešće su kondilomi prvi simptom infekcije HPV-om.

TEST ZA HPV INFEKCIJU

Kako bi dijagnostikovali kondilome, doktor će najpre da pogleda i ispita vašu genitalnu regiju. Neki doktori će zahtevati da uradite analni papa test, kako bi sa sigurnošću utvrdili da li ste zaraženi humanim papiloma virusom.

TRETMAN

Ne postoji tretman za one muškarce, koji nemaju nikakve simptome. Ali ako se pojave genitalne bradavice, postoje raznovrsni tretmani koji mogu da se primene. Kodilomi mogu da budu tretirani kremom, ali najčešće se saniraju hruškim putem.

Rak anusa se tretira zdračenjem, hemoterapijom i operacijom, a vrsta tretmana zavisi od faze bolesti.

PREVENCIJA ŠIRENJA HPV-A

Apstinencija je jedini siguran način da sprečite širenje HPV infekcije. Rizik od širenja može da bude manji kod osoba, koje su imale seksualne odnose samo sa jednom osobom, koja nije zaražena i koja je monogamna.

Kondomi mogu da obezbede sprečavanje širenja HPV infekcije, ali nažalost nisu 100 posto pouzdani.

KAKO SE INFEKCIJA ODRAŽAVA NA PAROVE U VEZI

Ako se muškarac nalazi u dužoj emotivnoj vezi sa partnerom koji ima HPV, velike su šanse da se i on zarazio i oboleo. Muškarci lakše u odnosu na žene mogu da se izleče od ovog virusa, budući da se kod žena ovaj virus zadržava u telu i do dve godine.

Ako vaša partnerka ima HPV, ne mora da znači da je imala seks sa drugim muškarcem, jer ovaj virus može da bude u telu uspavan godinama bez izazivanja primetnih simtpoma.