Zdravlje

Trake koje leče

Autor Men'S Health

“Ma znaš one crne ili plave trake, lepe i našim teniserima. Veruj mi, pomažu sigurno”

I onda gotovo uvek sledi objašnjenje da su pitanju trake koje se mogu videti kod tenisera i drugih sportista. “Ma znaš one crne ili plave trake, lepe i našim teniserima. Veruj mi, pomažu sigurno”. A evo o čemu se zapravo radi.

Kinesiotejping metoda (Kinesio Taping Method) je relativno nova terapijska procedura na našim prostorima i kao takva vrlo često nailazi na dozu skepticizma i nepoverenja. Međutim, danas je ona nezaobilazni deo u lečenju na većini sportskih dešavanja. Organizacijom velikog broja seminara i predavanja ova tehnika je danas dobila zasluženo mesto u medicini i pored, i dalje postojećeg, ali sve manjeg nepoverenja.

Sam metod kinesio tejpinga je osmišljen u Japanu i Južnoj Koreji još sedamdesetih godina dvadesetog veka! U to vreme metode tejpinga su bile razvijane i bazirane na prirodnom procesu izlečenja tela. Sama tehnika KT se bazira na terapeutskom konceptu koji, usvajajući principe kineziologije (nauke o pokretu), olakšava slobodnu pokretljivost. To omogućava mišićnom sistemu da pomogne telu da se samo izleči (biomehanički proces izlečenja). Upravo zbog toga se velika pažnja poklanjala delovanju mišića, te se stvorila se ideja o njihovom negovanju, sa ciljem da se aktivira prirodan proces ozdravljenja tela.

Prvih deset godina ovu tehniku najviše su koristili ortopedi, kiropraktičari, akupunkturisti, drugi sportski lekari i terapeuti. Nakon toga su je otkrili olimpijski odbojkaši u Japanu, a novitet se brzo raširio i među ostalim sportistima. Danas su Kinesio-Taping prihvatili svi sportski lekari i fizioterapeuti, sportisti u Japanu, ostalim azijskim zemljama, SAD-u, Evropi i Južnoj Americi. I upravo su sportisti pravi promoteri ove medote, jer je danas vrhunski sport okrenut samo metodama koje brzo i efikasno otklanjaju tegobe i time omogućuju sportistima da pruže maksimalne rezultate.

U ČEMU JE PREDNOST OVE METODE?
Najpre u tome što je ovoj elastičnoj traci potrebno jako malo vremena da se aplikuje, a na telu može da ostane od 3 do 5 dana. Jako se lako uklanja i ono što je najbitnije uklapa se u normalan obim pokreta određenog mišića, što ustvari znači da ni u jednom trenutku ne ograničava pokret. Obim upotrebe KT je izuzetno veliki, bilo da su u pitanju povrede tkiva, smanjenje zapaljenja otoka ili hematoma, korekcije držanja ili imobilizacije ligamenata i zglobova. Takođe traka se može zalepiti na bukvalno na bilo koji deo tela od glave i lica pa do stopala, što nije slučaj sa konvencionalnim trakama ili elastičnim zavojima.

Karakteristike trake koja se koristi u KT tehnici :

– poseduje 40 % sopstvene elastičnosti

– debljina i težina trake se mogu porediti sa kožom

– lepak u traci je 100% akrilni i hipoalergijski

– dozvoljava disanje koži

– može se koristiti 3 do 5 dana

– traka se u potpunosti skida sa kože

– vodootporna je

– deluje konstantnom drenažom 24h dnevno

– koristi biomehanički princip delovanja

– ne sadrži farmakološka, ni hemijska sredstva

KT se može koristiti u različitim situacijama: u post-operativnom oporavku, rehabilitaciji, sportskoj medicini ili u svrhu poboljšanja limfne drenaže. Ima pristup u post-traumatskom lečenju mišića, nerava i organa, u fizikalnoj terapiji ili se jednostavno može koristiti u cilju poboljšanja sportskog učinka.

A KAKO TRAKA ZAPRAVO POMAŽE?
Mišići se u toku svog rada neprestano kontrakuju (skraćuju) i izduzuju u svom normalnom obimu pokreta. Međutim, kada se mišići prenapregnu i premore, kao što je slučaj kod velike fizičke aktivnosti (podizanja izuzetno velikog tereta) dolazi do oštećenja i zapaljenja tkiva, koje se manifestuje otokom i crvenilom i na kraju bolom. Prostor između kože i mišica se smanjuje i kompresuje, dolazi do otežanog oticanja limfe, što svara nadražaj na neuro receptore i kao rezultat se javlja jak bol, „myalgia” ili mišićni bolAkoSama traka, s druge strane, ima sposobnost da povećava prostor između kože i mišića, gde se nalaze mnogi receptori, limfni i кrvni sudovi. Zapravo dešava se to da se koža u zahvaćenom području pre i tokom i tokom stavljanja trake rastegne, pa se onda prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalepljenom trakom prave se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sastav, a time se smanjuje nadražaj receptora što s druge strane rezultira smanjenjem i prestankom boli.

ŠTA JE UZROKOVALNO NJIHOV NASTANAK I UPOTREBU?
Potreba za razvijanjem jedne ovakve metode lečenja upravo jesu nedostaci konvencionalnih atletskih traka i njihova nemogućost da se nose tokom celog dana. Kovencionalne atletske trake ili elastični zavoji su prevashodno osmišljeni da ograniče pokret i zaštite mišić ili zglob. Uvek kada se ovi zavoji aplikuju trudimo se da zavijemo, sa određenim pritiskom, nekoliko puta preko regije koju želimo da zastitimo, što naravno vodi do zastoja i opstrukcije telesnih tečnosti, a time i do povecanja zapaljenja. Upravo iz tog razloga se ovi elastični zavoji i obični bandažeri skidaju neposredno posle sportske aktivnosti da bi se telo samo oporavilo. Specificnost KT trake je upravo to što poseduje otprilike istu elastičnost kakvu ima ljudska koža, tako da omogućava potpunu pokretljivost dela tela koji se na ovaj način tretira. Lepljivi deo trake se aktivira telesnom toplotom. Može ostati na telu zalepljena 3-5 dana, a retko izaziva iritacije na koži, budući da ne sadrži lasteks, a njena specijalna talasasta struktura omogućava disanje kože.

KAKO SE TRAKA POSTAVLJA NA KOŽU?
Traka se postavlja preko dela tela koji želimo da tretiramo i to tako što najpre dovedemo mišiće u izduženi položaj.Tada se traka postavlja sa jednog kraja mišića na drugi, a u zavisnosti od stanja i efekta koji želimo da postignemo, možemo da insistiramo na opuštanju mišića ili na pomoći u izvođenju pokreta!Da bi se traka zalepila, koža mora biti čista i suva, s tim da se mora voditi računa o tome da se ne lepi na mesta koja su jako crvena. Uobičajno je da se stavlja jedan sat pre neke sportske aktivnosti ili ulaska u vodu da bi se lepak pravilno aktivirao.

Često pitanje koje se u vezi sa ovom metodom postavlja je i da li postoje neke razlike kada su u pitanju boje samih traka. Za sada postoje četiri boje koje su upotrebi – crvena, crna, bež i plava. Sto se tiče sastava, one se apsolutno ne razlikuju i ne postoji nikakva posebna specifičnost uslovljena bojom. Imaju potpuno isto dejstvo, tako da to da li ćete koristiti plavu ili crnu zavisi samo od vašeg ukusa kada su u pitanju boje.

Kako bi primena i učinak kinesio tapinga bio što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu sprovoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme.