Zdravlje

Da li znate kako se leči burzitis?

Autor Men'S Health

Burze su sluzne vreće, ili bolje rečeno vrećice razasute svuda po lokomotornom sistemu.

Burze su sluzne vreće, ili bolje rečeno vrećice razasute svuda po lokomotornom sistemu. Njihova funkcija je da se smanji trenje između tetiva i kostiju, između tetiva i tetiva, kao i između kostiju i same kože. One u stvarnosti izgledaju kao balon ispunjen sa malo tečnosti, spljošten između ostalog tkiva. I sve je, naravno, u redu, dok se ne dogodi udarac, istegnuće, preopterećenje ili koji drugi razlog koji uzrokuje upalu, otok i pucanje burze, do razmera kada ona neuporedivo više smeta nego što pomaže. Tada kažemo da se radi o burzitisu.

Burza sa kojom se najčečše susrećemo je svakako “studentski lakat” – radi se o upali burze na samom laktu, ispod kože, a iznad koštanog vrha, upravo tamo gde lakat dodiruje podlogu kada se naslonite na sto. Kod dugotrajnog naslanjanja na laktove (prilikom učenja za stolom, ili drugih sličnih aktivnosti) dolazi do pritiska na sluznu vreću, koja zatim reaguje upalom. Upala dovodi do bubrenja burze u kojoj se nakuplja tečnost, a sve je to praćeno stvaranjem “jastuka” na laktu, uz prisustvo bola, pogotovo kod pritiska. Drugi način upale i otoka ove iste burze jeste jak udarac, pa se tada ona napuni krvlju i isto tako otekne. Ova je ozleda vrlo česta u sportovima poput fudbala, rukometa, odbojke i košarke, u kojima su padovi česti, a ne nose se zaštite.

LEČENJE
Lečenje burzitisa zavisi od mnogo faktora i prilično je važno da se započne što je ranije moguće. Ono što odmah možemo i moramo uraditi je da ledenim oblogama smirimo upalni proces, a da se zatim obratimo stručnom licu za adekvatnu terapiju. Lečenje ove povrede podrazumeva primenu različitih metoda fizioterapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Česta procedura je punkcija, koja se sastoji od ulaska uglom u područje otečene burze i izvlačenja tečnosti špricem. Nakon toga, deo oko burze se štiti elastičnim zavojem. Ono što ne bi valjalo i što se svakako ne preporučuje je da sami probate da probušite otok i time iscedite tečnost.