Zdravlje

Proteinski šejk nakon treninga: 2 greške koje će vas koštati izvajanog tela

Autor Men'S Health

Prestanite da pravite ove dve greške i ostvarićete bolje rezultate, piše Bodybuilding.

Nakon treninga je najbolje osvežiti se ukusnim proteinskim šejkom, koji će vas okrepiti i ubrzati rast mišića. Šta je bolje od oporavka mišića brzim šejkom s whey proteinom i ekspresnog varenja ugljenih hidrata?

Ako je vaš cilj izgradnja mišićne mase ne možete pogrešiti sa šejkovima, ali ukoliko imate nameru da skinete kilograme, i te kako možete da pogrešite.

Prestanite da pravite ove dve greške i ostvarićete bolje rezultate, piše Bodybuilding.

PRVA GREŠKA: PREDOZIRANJE ŠEĆEROM

Neposredno nakon treninga je najbolje vreme kada treba da konzumirate namirnice bogate šećerom, jer će tada ugljeni hidrati koji se brzo vare direktno da se pretvaraju u mišiće. U tim trenucima vaši mišići će biti poput sunđera i upijaće sve nutrijente koje unesete u organizam. To sa druge strane ne znači da bi trebalo da ubacite voćni sok ili nutelu u smoothie posle treninga. Uzimanje previše šećera nakon treninga ima dva ozbiljna nedostatka.

Za početak, kalorije koje unosite se vrlo brzo apsorbuju, pa će vam namirnice poput banane i nutele obezbediti 1,000 kalorija, a ako znamo da prosečan odrasli muškarac unosi 1,800 kalorija shvatićete i sami kolika je to brojka.

Drugi problem leži u činjenici da vas namirnice bogate šećerima neće previše zasititi. Razlog tome je sama brzo digestivna priroda tih namirnica koja će zadržavati naslage ugljenih hidrata, a vi ćete vrlo brzo osetiti glad.

DRUGA GREŠKA: ŠEJK VAM JE NAJVEĆI OBROK U TOKU DANA

Mnogi vežbači jedu najveći obrok u toku dana upravo nakon treninga. Ako je taj obrok šejk, to znači da ćete gotovo pola kuhinje staviti u blender. Ova loša navika u ishrani će vam naškoditi pogotovo ako je trening prva stvar koju uradite ujutru ili poslednja koju uradite kasno uveče. Kao rezultat se javlja distribucija kalorija koja će vas ostaviti gladnim i umornim tokom većine dana.

KAKO DA ISPRAVITE OVE GREŠKE: PRESTANITE DA MISLITE O ŠEJKU NAKON TRENINGA KAO POTREBI

Nije vam potreban šejk posle treninga. Možete se adekvatno oporaviti, pokrenuti rast mišića i ojačati telo i uz pomoć hrane, čak i uspešnije nego uz pomoć brzo svarljivih tečnih šejkova. Plus, hrana će mnogo uspešnije držati vaš apetit pod kontrolom, jer dok žvaćemo stimulišemo signale u našem mozgu koji su zaduženi sa osećaj sitosti.

Obroci za oporavak tela će vam dati priliku da u organizam unesete namirnice bogate vlaknima. Vlakna značajno usporavaju proces varenja, što će vam pomoći da budete siti na duži vremenski period. Čak i kad ubacite ovsenu kašu i voće u blender zbog samog procesa obrade izgubiće se sva zdrava vlaknasta svojstva.

Obrok koji sadrži proteine, zdrave ugljene hidrate i povrće je najbolja opcija. Uz sve to morate voditi računa o adekvatnom unosu tečnosti, a statistike su pokazale da upravo ova kombinacija podstiče oporavak tela i čini nas energičnijim tokom dana.

D.R.