Zdravlje

Mišićni oporavak: 5 vitamina za više snage

Autor Men'S Health

Održavanje fizičke forme nije lak zadatak.

Održavanje fizičke forme nije lak zadatak. Potrebno vam je vreme, jasan cilj i stvaranje rutine koja će postati vaša svakodnevnica. Jedan od nuspojava treninga su svakako i mišićne upale, koje, ukoliko se ne tretiraju adekvatno mogu biti vrlo neprijatne. Da biste izbegli korištenje lekova protiv bolova, probajte sa nekim od prirodnih izvora sledećih vitamina.

VITAMIN C

Ovaj snažni antioksidant proizvodi kolagen- belančevinu u ljudskom telu koja pomaže reparaciji mišićnog tkiva, tetiva i krvnih sudova. Vitamin C takođe pomaže oslobađanju mlečne kiseline iz mišića.

Izvor: citrusna voća, zelena paprika, crvena paprika, maline, brokoli, slatki krompir, borovnica, kupus, dinja i ananas.

VITAMIN D

Vitamin D je izuzetno zdrav za ljudski organizam. Pored činjenice da apsorbuje kalcijum i tako jača naše kosti i mišića, vitamin D pomaže u smanjivanju upalnih procesa u telu i regulaciju imunološkog sistema.

Izvor: masna riba, ulje bakalara, mlečni proizvodi, cerealije, govedina, jaja i sunčeva svetlost.

VITAMIN E

Tokom zahtevnih treninga, protein- kreatin kinaza se oslobađa u naš krvotok. Upravo vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi i tako pomaže našem telu da se efikasnije reši tog proteina koji stvara upalu. Takođe štiti ćelije tela od štetnih slobodnih radikala.

Izvor: semenke suncokreta, badem, cerealije, integralne žitarice, masline i avokado.

VITAMIN B

B kompleks se sastoji od osam vitamina, koji svaki na svoj način pomaže boljem funkcionisanju našeg organizma. Vitamin B ima sposobnost da lako razgradi ugljene hidrate, ubrza mišićni oporavak i pomogne razvoju novih ćelija. Nedostatak ovog kompleksa vitamina manifestuje se kroz mišićne grčeve i bol.

Izvor: mahunarke, blitva, kelj, datula, nar, tikva, losos, mleko i integralne žitarice.

VITAMIN A

Vitamin A sa pravom ima reputaciju ključnog elementa za dobar vid, ali ima veliki uticaj i na naš imunološki sistem i rad svih ključnih organa u našem telu.

Izvor: organsko meso (mali procenat holesterola), losos, mleko, bundeva, dinja, šargarepa i kajsija.

D.R.