Zdravlje

KON UŽIVO O MASKAMA: Mislite da ste bezbedni dok šetate Knez Mihailovom?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog uživo pričao o maskama, gripu i vakcini!

Izvor: RTS

Epidemiolog i clan Kriznog štaba gostovao je na RTS-u i rekao da apeluje na gradane da nose maske u pešackim zonama, gde je veliki broj ljudi.

Na komentar voditelja da su gradani rezignirani, dr Predrag Kon je oštro odgovorio.

"Nemoguce da smo se prebacili na kažnjavanje kao najznacajnije, jer je najznacajnije sprovodenje mera. I mi smo rezignirani," rekao je on.

"I mi smo frustrirani, medutim, objektivno je sledeca situacija, ako ne može da se sprovede ono što je zahtev, da bi mi usporili virus i izbegli evropski scenario, onda ubrzano dolazimo u situaciju da se virus ubrzano prenosi. Tada, ponovo kažem, ne može neko da ocekuje da cemo stajati skrštenih ruku. Ako govorimo o merama zatvaranja koje trenutno nisu opcija, ne bi trebalo da nam se desi da dodemo u bezizlaznu situaciju da to mora biti," rekao je Kon u Jutarnjem programu RTS-a.

Virusolog dr Ana Gligic rekla je da su opcije vakcina, ili prokružavanje na 60 odsto stanovništva.

"Kolektivni imunitet je izlaz iz situacije, da li vakcinalni ili prirodni, nevažno je, drugog izlaza nema. Ako nemamo vakcinu relativno uskoro, a nadamo se i želimo da je bude, ali se za sada još uvek ne cuje bilo kakvo obecanje, bilo je prica o vakcini... Ako je nemamo, moramo da usporimo taj proces, što opterecuje ali ce biti manje teških i smrtnih ishoda. Glavno je da ocuvamo zdravstveni sistem, on spasava živote, ako njega izgubimo u naglom talasu, smrtnost ce biti znatno veca," rekao je on.

"PCR testiranje za sve koji ulaze davno je rešeno, samo bi ga trebalo sprovoditi. Vanredna situacija je sve vreme u Beogradu, samim proglašenjem epidemije. U Beogradu je više od 100 pozitivnih na 100.000. Iz nesigurne je predeno na nepovoljnu situaciju, Beograd obicno vuce i ostale gradove," rekao je on.

Kolika je procena rasta zaraženih?

"Danas cemo imati podatke za prethodnu nedelju, vezana za obolenja slicna gripu. Moramo potencirati to da ih je duplo manje nego u istom periodu prethodnih godina, cak i decenija, ali prethodne tri godine sam detaljno pratio. To je posledica nošenja ove barijere, maske, nema drugog objašnjenja. Videcemo koliko ce to dalje zadržati, to kontrolišemo samo u školama, eventualno u vrticima, dok ostali, pogotovo veliki radni kolektivi, prepušteni su sebi," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporucene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini nacin da se spreci širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.