Zdravlje

Evo zašto baš svaki dan treba da radite čučnjeve

Autor Men'S Health

I to uprkos činjenici da mnoge kulture, poputd Indije i Kine, duboke čučnjeve smatraju terapijom za relaksaciju.

Možete li da poverujete da su, do pre samo nekoliko godina, fitnes eksperti tvrdili da su čučnjevi opasni po zdravlje? I to uprkos činjenici da mnoge kulture, poputd Indije i Kine, duboke čučnjeve smatraju terapijom za relaksaciju.

Kada razmislimo malo bolje, ne čudi što mnogima čučnjevi zadaju muke: u zapadnom svetu uglavnom se sedi satima, pa ljudi imaju probleme kada rade čučnjeve – mišići nogu su im slabiji. Ipak, novija istraživanja su pokazala da je poželjno raditi čučnjeve – kraljicu vežbi – svaki dan, najmanje pet do deset minuta jer ćete, pored toga što ćete ojačati noge, popraviti držanje i učiniti veliku uslugu svom telu.

ZAŠTO SU ČUČNJEVI TOLIKO VAŽNI?

Da biste stekli mobilnost butina, članaka, kolena i kukova i i kako bi mišići bili još fleksibilniji, neophodno je da ih napadnete ovako efektnom vežbom. Takođe, čučnjevi pomaže u smanjivanju bola u donjem delu leđa i popravljaju tehniku pokreta za rad na spravama.

Oni jačajju mišiće celog tela, njihova funkcionalnost olakšava izvođenje gotovo svih pokreta koji su vam potrebni u svakodnevnici, sagorevaju više masti nego mnoge druge vežbe, fenomenalna su prevencija povreda, zahvaljujući njima skačemo više i trčimo brže, ubrzavaju mršavljenje, a mnogi tvrde i da povećavaju lučenje testosterona. Zvuči kao dobar spisak razloga da svakog dana uradite nekoliko čučnjeva.

Nije neophodno da ponovo napominjeno koliko su važni ljudima koji dan provode sedeći, zar ne? Ukoliko je vaš posao takav da sate i sate provodite ispred kompjutera, u nepravilnom položaju tela, čučnjevi su nešto što mora da bude deo vaše svakodnevnice.

Srećom, za izvođenje ove klasične vežbe nije neophodna nikakva zahtevna oprema, osim ako želite da dodate trake ili opterećenje. Za bolje rezultate najbolje je da kombinujete čučnjeve sa širokim i uskim raskorakom.