Zdravlje

Doktori upozoravaju na dva nova simptoma virusa korona

Autor Men'S Health

Ali lekari sada upozoravaju da su gubitak mirisa i ukusa podjednako važni i kada pazite na znakove.

Već je dobro poznato to da je koronavirus respiratorna bolest, a najčešći simptomi su groznica, suv kašalj, nedostatak daha i umor. Ali lekari sada upozoravaju da su gubitak mirisa i ukusa podjednako važni i kada pazite na znakove.

Tim britanskih lekara za uho, nos i grlo objavio je rastući trend koji su primetili kod pacijenata sa COVID-om, posebno kod onih koji se čine asimptotični. Zove se anosmija i ageuzijagubitak mirisa i gubitak ukusa.

“Svi ovi dokazi se nakupljaju veoma brzo, ali još uvek ništa nije zvanično”, izjavila je za Vašington Post, Kler Hopkins, predsednica Britanskog rinološkog društva.

Neki od onih koji su se testirali i pokazali pozitivnima na koronavirus, pisali su ​​na Tviteru o ovim simptomima.

„Pre nego što sam testirao pozitivnost na COVID-19, potpuno sam izgubio čulo ukusa. Čak mi je i crna kafa bila blaga i nisam mogao ništa da osetim. Ako ovo doživljavate, ostanite kod kuće! “ jedan od korisnik Tvitera je napisao, dok je drugi dodao: „Ako ste izgubili osećaj za ukus / miris, možda imate COVID. To je bio moj JEDINI simptom. ”

Svetska zdravstvena organizacija još nije zvanično uvrstila anosmiju i ageuziju na svoju listu simptoma prepoznatljivih za COVID-19, ali su procesu istraživanja – o čemu je na konferenciji za štampu, ispred SZO govorila predstavnica, dr. Maria Van Kerhkova.