Zdravlje

Zastrašujući simptomi koji ne ukazuju uvek na najgore

Autor Men'S Health

“Ovo je noćna mora svakog muškarca”, kađe Rejd Blekvelder, profesor medicine na Univerzitetu u Istočnom Tenesiju.

PROBOJAN BOL U GRUDIMA

Najgori strah: srčani udar

Najverovatniji krivac: spazam mišića

“Ovo je noćna mora svakog muškarca”, kađe Rejd Blekvelder, profesor medicine na Univerzitetu u Istočnom Tenesiju.

“Ali ako bol nestane relativno brzo, verovatno nije znak za opasnost”, dodaje on.

Iznenadni, intenzivan bol u grudima može jednostavno da bude posledica spazama mišića. Ako osetite kombinaciju intenzivnog bola u grudima sa otežanim disanjem, mučninom, vrtoglavicom i znojenjem, možda ćete zaista doživeti infarkt.

“Po pravilu, kada se bol bilo koje vrste učestalo javlja, potrebno je da obratite pažnju”, kađe Blekvelder. Pozovite hitnu pomoć i grickajte dve tablete aspirina od 81 mg, kako biste olakšali protok krvi do srca.

GRČENJE KAPAKA

Najgori strah: Lu-Gerigova bolest

Najverovatniji krivac: Spazam kapaka

“Viđao sam ovo sve vreme”, rekao je Čarls Katler, internista u Noristaunu u Pensilvaniji. Prema njegovim rečima, pacijenti su često mislili da je grčenje kapaka rani simptom nečega strašnog, kao što je Luj Gerigova bolest – progresivno, degenerativno oboljenje, koje utiče na nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. Ali dok je nekontrolisano i svakako neprijatno, trzanje kapaka je generalno benigno.

Grčenje kapaka dolazi niotkuda i događa se na nekoliko sekundi u toku minut, dva, a može da se ponovi nakon nekoliko nedelja.

Lekari nisu sigurni u uzrok, ali stres, umor i kofein mogu da budu ozbiljni krivci za grčenje kapaka.

KRV U STOLICI

Najgori strah: rak debelog creva

Najverovatniji krivac: hemoroidi ili analna fisura

Ako u toaletu ugledate krv na toalet papiru, najverovatnije imate posla sa hemoroidima ili analnom fisurom, posebno ako je određena regija bolna i nadražljiva. Analna fisura, koja zvuči mnogo gore nego što zaista jeste, predstavlja mali rez u sluznici analnog kanala.

Može da se razvije kada imate problema sa stolicom i obično prolazi sama od sebe.

Tamno crvena krv pomešana sa vašom stolicom može da ukazuje na izvor dalje od gastrointestinalnog trakta. Ako bilo kakvo krvarenje prolazi bez bolova tokom pokreta u crevima, onda možete da imate polip u crevima ili možda unutrašnje hemoroide.

BOL ISPOD PAZUHA

Najgori strah: Limfom

Najverovatnije: spazam mišića

Oštar bol ispod pazuha koji dolazi i odlazi verovatno je posledica spazama mišića ili preuritisa, upale tkiva u grudnom košu i plućima.

Masaža i sporo istezanje mogu da opuste grčeve, dok nesteroidni lekovi protiv upale mišića mogu da ograniče bol. Ako je bol ispod pazuha dosadan i pritom otkrijete čvor u toj oblasti, onda su verovatno vaši limfni čvorovi otečeni. Ovo se rutinski dešava kada se borite protiv infekcije. Oticanje može takođe da bude znak limfoma, ali su šanse za to mnogo retke i male.

Konsultujte se sa lekarom da proverite svaki čvor, neravninu ili uporan bol.

TEŠKE GLAVOBOLJE

Najgori strah: tumor mozga

Najverovatniji uzrok: Tenzija i klaster glavobolja

Uprkos tumorima mozga, koje viđamo po serijama na TV-u, ova oboljenja zaista nisu toliko uobičajena, pa je daleko verovatnije da bolujete od migrene, koje proizvode teško lupanje, često na jednoj strani glave. Praćene su mučninom i osetljivošću na svetlost. Ljudi koji pate od migrena ih često prvi put iskuse pre nego što dostignu u 20-te godine.

Dakle, ako imate preko 40 godina i nikada niste imali migrenu, verovatno imate klaster glavobolju.