Ponavljaju se marti i april?

KORONA EKSPLODIRALA U REGIONU: U Sloveniji katastrofa, više od 1.500 zaraženih za 24 sata

Autor Maja Gašić

Epidemiološka situacija u regionu je sve gora.

Korona bukti u celom svetu, samo u SAD je tokom jučerašnjeg dana potvrđeno više od 60.000 novih slučajeva, a u Evropi je crni rekord zabeležila Francuska u kojoj je koronom zaraženo još 20.468 osoba, dok su 262 preminule.

U zemljama regiona je takođe kritično.Težak dan juče je bio za Bosnu i Hercegovinu gde je u jednom danu preminulo čak 20 osoba, dok je preko 700 novozaraženih.

Hrvatska danas beleži alarmantne rezultate, samo u toku dana su zabeležena su 1.424 nova slučaja zaraze korona virusom, i broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 6.459.

Među njima su 622 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

Katastrofalne vesti stižu i iz Slovenije. U poslednja 24 sata zabeležena su 1.503 nova slučaja korona virusa od 5.891 testirane osobe. Osam osoba je preminulo, u bolnicama je 333 ljudi, od toga 55 na intenzivnoj nezi, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva zdravlja.

"Po nezvaničnim podacima, u Sloveniji su potvrđena 1.503 nova slučaja, što je rekord od početka koronakrize", piše portal Siol.net i dodaje da će zvancični podaci biti poznati danas do podne, prenosi Hina.

Reagujući kasno sinoć na vesti da je u Mariboru grupa od stotinak demonstranata na ulici protestovala protiv policijskog časa, premijer Janez Janša objavio je na Tviteru da je već potvrđeno više od 1.100 novih slučajeva i pozvao da se sve vladine restrikcije i epidemiološke mere, uključujući zabranu kretanja noću poštuju.

"Krajnje je vreme da nas ove brojke otrezne, uvedene mere su bile nužne", naveo je premijer, dodavši da oni koji se "izruguju" donetim merama i protive se restrikcijama ugrožavaju živote i zdravlje drugih.

Slovenija je početkom nedelje proglasila epidemiju u drugom talasu korona virusa, što pored ostalog uključuje i zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro.

Kako je juče objavila aktuelna premijerka Ana Brnabić, i u Srbiji možemo danas očekivati jako loše rezultate, budući da je do 20 sati prethodnog dana registrovano još 400 zaraženih.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.