Zdravlje

BOSNA I HERCEGOVINA U KANDŽAMA KORONA VIRUSA: Samo u Sarajevu više od 200 novih slučajeva za dan!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najveći broj novih slučajeva su porodični klasteri!

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 časa potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze virusom korona, a zabeležena su i tri smrtna slučaja, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Novi zaraženi otkriveni su testiranjem 628 lica čiji su uzorci prikupljeni u periodu od 18. do 20. oktobra, a njih 142, odnosno 63 odsto, pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno obolelih, i u samoizolaciji su od ranije.

Od poslednjeg izveštaja oporavljena su 53 lica, tako da su u Kantonu Sarajevo trenutno aktivna 1.162 slučaja zaraženih virusom korona.

U izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u Podhrastovima hospitalizovano je 60 lica, od kojih su dva priključena na respirator.

U Kantonu Sarajevo do sada je od posledica infekcije virusom korona preminulo 98 lica.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja virusa korona u Kantonu Sarajevo, iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo pozivaju građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mera lične zaštite.

Širom planete, korona virus do sada odneo je 1,13 miliona života, a iz regiona stižu novi, crni rekordi.

U Hrvatskoj je zabeleženo skoro 1.500 novih slučajeva za jedan dan, dok je u Sloveniji premašena cifra od hiljadu novozaraženih za 24 časa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je da je samo do 20 časova u utorak registrovano oko 400 novih slučajeva. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Srna)