Zdravlje

DANAS OČEKUJEMO CRNI REKORD, ALI KATASTROFA TEK SLEDI: Dr Tiodorović otkrio kada će biti pik trećeg talasa

Autor Maja Gašić

Aktuelna premijerka je sinoć objavila alarmante vesti, samo do 20h prethodnog dana je regoistrovano 400 novih slučajeva.

Izvor: Prva

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da je prethodne večeri do 20 sati evidentirano više od 400 novozaraženih u Srbiji.

Povećanje broja novozaraženih mora ozbiljno da se shvati, rekla je Brnabićeva i dodala da se situacija prati na dva sata.

"Pratimo situaciju na dva sata. Večeras smo već imali više od 400 novozaraženih. Goran Stevanović je rekao da nemaju veću gužvu, ali da ima mnogo ljudi sa težim simptomima", rekla je aktuelna premijerka i još jednom podvukla:

"Imamo sve kompleksniju situaciju, nastavljamo da testiramo mnogo, vremena pred nama su izazovna i to govori o tome koliko je važno da svi, grđani i mi kao vlada, ozbiljno shvatimo ovu situaciju."

Ali to nisu najgore vesti. Epidemiolog i član Kriznog štaba iz Srbije dr Branislav Tiodorović izjavio je da nas očekuje još gori scenario. 

“U Evropi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u talasu. Da li je to treći talas ili drugi talas nije bitno. Ovo je još uvek daleko od pika, pik će verovatno biti u novembru ili decembru”, kazao je Tiodorović, za Jutarnji program TVCG.

Kako je istakao, okruženi smo zemljama u kojim abukti zaraza, i nemoguće je da i mi ne osetimo pogoršanje.

“Ovo je jedna teška situacija, koja suviše drugo traje. Ovaj dio Evrope je ušao u osmi mesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalaze na ivici izdrživosti”, naveo je Tiodorović.

Kaže i da se praktično iste mere sprovode u Evropi, i da mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom, što naš Krizni štab snažno preporučuje.

“Dok god ne dođe vakcina, dok ne budemo sigurni da će ta vakcina biti uspešna, mi nemamo veliki izbor. Još uvek lek koji će da zaustavi koronu nije na vidiku”, poručio je Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.