inspirativno

GORAN JE 34 DANA BIO RESPIRATORU IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI: Pre korone nije imao dan bolovanja, ali virus je sve promenio

Autor Natalija Nikolić

Doktori nisu imali drugo rešenje nego da ga priključe na respirator.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Goran Stevanović (54) je u bolnici ukupno proveo 75 dana. Na početku se činilo da  doktori imaju uspeha u borbi sa korona virusom, ali se njegovo stanje pogoršalo, jedino što je moglo da ga održi u životu bio je respirator.

Goran je otkrio svoj doživljaj cele situacije, koliko je to u njegovoj glavi sve trajalo, kako se osećao i šta je sanjao.

Goran Stevanović je spomenuo da pre ove zaraze nije imao nikakvih zdravstevnih problema, posebno ne sa bubrezima, plućima ili pritiskom.

Nakon vrtoglavice koja ga je iznenadila, posetio je doktora koji mu je prepisao određene lekove. Posle par dana, Goran je imao visoku temperaturu i hteo je da se testira, ali su mu dokori dali antibiotike i poslali ga kući. Kada su počele tegobe sa disanjem, da gubi vazduh i da se guši, odlučio je da opet poseti doktora. Nakon tog pregleda doktori su odlučili da ga zdrže u bolnici.

Čitav tim lekara je pratio njegovo stanje, ali su shvatili da se velikom brzinom pogoršava, jedino rešenje je bilo respirator. Goran tvrdi da je po doktorovom izrazu lica video šta ga čeka i da nije bio uplašen. 

Dok su ga stavljali na respirator, hteo je da pita "da li je dotle došlo, da li mora?", ali nije uspeo. Oko prvog aprila stavljen je na respirator, a probudio se desetog maja. Imao je osećaj da je spavao dva dana, seća se šta je sanjao, gde je u snovima bio i putovao, ali tegobe tokom spavanja nije imao.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Buđenje je trajalo par dana.

"Osetio sam da me sestra blago šamara, to je bila moja komšinica igrom slučaja. Zvala me je Gorane, Gorane, da li se sećaš kako se zoveš, je l' znaš da imaš decu. Naravno, na neka pitanja sam odgovarao pozitivno a na neka negativno. Ne znam šta mi je bilo u tom trenutku." Goran se probudio sa 38 kilograma manje, atrofiranim mišićima i otežanim govorom. 

Nakon pola sata, Goran je primetio da se medicinska sestra nervira zbog različitih odgovora koje daje, pozvao ju je da mu prođe i reko joj "Jeko ja te poznajem, nego da se šalim malo."

Opravak mu je krenuo dobro, doktori su mu pomagali da ponovo prohoda i govori. Sada nakon tri meseca koristi štap koji mu pomaže pri hodanju, oseća se sigurnije da se sa njim penje uz stepenice, takođe mu je potreban kako bi održavao ispravnu vertikalu u leđima. Svakog meseca radi detaljne analize i do sada mu je sve u najboljem redu, ne oseća nikave posledice i oseća se zdravo.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.