Zdravlje

UMRO VOLONTER KOJI JE PRIMIO OKSFORDSKU VAKCINU: Stižu loše vesti!

Autor Lana Stošić

Volonter iz Brazila koji je učestvovao u ispitivanjima vakcina protiv koronavirusa u Okfordu umro je.

Ovo je potvrdila državna regulatorna agencija za zdravlje Anvisa.

Još uvek nije jasno da li je učesnik koji je preminuo primio vakcinu ili placebo.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine, uprkos smrti volontera.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti programa.

''Posle pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti kliničkog razvoja, a i brazilski reguilator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom'', saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Oksfordki Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastavti nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razboleo.

Anvisa nije iznela druge detalje o uzrocima smrti volontera.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

Jedan od volontera koji je primio oksfordsku vakcinu otkrio je ranije sa kakvim se nuspojavama suočio.

"Probudio sam se oko dva sata ujutro i smrzavao sam se, imao sam temperaturu preko 39 stepeni", rekao je volonter koji je želeo da ostane anoniman.

"Temperaturu sam imao samo jedan dan, ali sam se nedeljama osećao umorno i slabo", kaže on. Ističe da je dva dana nakon vakcinacije imao jaku glavobolju zbog koje nije mogao da ustane iz kreveta.

Pre nego što je primio novu dozu vakcine, univerzitet Oksford ga je obavestio da je dalje ispitivanje vakcine otkazano.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU